Világ | 2021. 03. 26. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Legalábbis ez derül ki a berlini TU (Technische Universität) Környezettechnológiai Intézetének tanulmányából, amelyben azt állapították meg, hogy egy átlagos testű kutya élete során körülbelül 8,2 tonna szén-dioxiddal szennyezi a Föld légkörét, tehát évente nagyjából 630 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezt a megállapítást néhány önkrmányzatnál tovább gondolták. Elsőre talán nevetségesnek tűnik a lipcsei képviselők által felvetett ötlet, amely kész tényként kezeli, hogy a kutyák is tehetnek arról, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabb, ezért érdemes lenne a kutyatulajdonosokat korlátozni állattartási szokásaikban (például ne tartsanak sok ebet) - írja az Index.

Elvégre, ha kevesebb kutyája van az embereknek, azzal csökkenhet az elkövetkezendő években a kutyák száma is. 

Egy kutya szén-dioxid kibocsátása egy benzines autó kipufogógázának 40 százalékát teszi ki. 

Németországban a csip kötelező, illetve hosszabb utakra fontos a kutya papírjait, oltási könyvét, sőt az útlevelét is magunkkal vinni. A kötelező oltásokat érdemes mindig beadatni a kutyáknak, hiszen a németek szigorúan veszik az állattartást. A 11 ezer német önkormányzat a kutyaadó mértékét mind maga szabja meg önállóan. Ilyenformán meghatározhatják az egyes kutyafajtákra kivetett adó mértékét is.

A lipcsei városi tanács azzal bízta meg a polgármestert, hogy dolgozzon ki egy olyan tervet, amely figyelembe veszi Lipcse éghajlati változásainak céljait.

Németországban mint minden más adónemet, az ebadót is kötelezően kell évente a városi önkormányzat vagy az állam számára befizetni. Egy felmérésben megnézték, hogy 70 városban és településen hogyan változik a kutyaadó mértéke. 

Alapvetően döntő többségben vannak az olyan városok, ahol magas adó sújtja a kutyatartókat. Münchenben 100 eurót, Kölnben 156 eurót, Berlinben 120 eurót, Hamburgban pedig 90 eurót kell fizetnie annak, aki ebet tart otthon.

Viszont vannak olcsóbb helyek, ilyen az alsó-szászországi Ahausen,

ahol csupán évi 36 eurót kell fizetni, vagy a brandenburgi Kremmen, ahol csak 24 eurót.

A Passauhoz közeli Windorfban viszont egyáltalán nem kell fizetniük az állattartóknak. Lipcsében – ahonnan a vita indult – jelenleg 96 euró évente a kutyaadó.

A városban körülbelül 23 ezer kutya van nyilvántartva, ami nagyjából 2 millió euró bevételt jelent évente. Ezért a városi tanács óvatosan közelíti meg az esetleges adóemelést. Attól félnek ugyanis, hogy a kutyatulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy a megemelt adó miatt a későbbiekben nem akarnak majd kutyát tartani.

Korábban hírt adtunk arról, hogy orrspray formátumú oltáson dolgoznak brit tudósok. Emellett vizsgálják az ilyen módon beadott oltóanyag biztonságosságát és az esetleges kedvezőtlen reakciókat is.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy itt a tavasz és hamarosan fűnyírók zajától lesz hangos minden falu és kertvárosi övezet. Ha egy-két fűnyírást kihagyunk, akkor ezek a gyönyörű vadvirágok virágba borulhatnak, amelyeken hamarosan lepkék és méhek jelennek meg, ezen rovarok, pedig haszonnövényeink, gyümölcsfáink beporzását is elősegítik.   

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!