Románia | 2021. 03. 26. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Romániában tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, a húsvéti ünnepek idején azonban országszerte feloldják a kijárási tilalmat.

Az új járványügyi intézkedéseket egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat részletezte - írja az MTI.

Azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya meghaladta a lakosság négy ezrelékét, hétvégén (pénteket is beleértve) 20 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek pedig 18 órakor be kell zárniuk, de hétköznap marad a 21 órás záróra és a 22 órakor kezdődő, hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom.

Négy ezrelékes fertőzési ráta felett bezárnak az edzőtermek.

Ott, ahol a fertőzési ráta a 7,5 ezreléket is meghaladja, a hét minden napjára kiterjesztik a kibővített kijárási tilalmat és a nyitvatartás korlátozását.

A járvány lassulása esetén csak akkor oldják fel a korlátozásokat, ha a fertőzési ráta 7 illetve 3,5 ezrelék alá csökken.

Az üzletekben tartózkodók számát is korlátozni fogják, de ezt nem a csütörtökön hozott kormányhatározat, hanem egy később megjelenő miniszteri rendelet fogja szabályozni.

Csütörtökön Florin Citu kormányfő az egyházi vezetőkkel arról állapodott meg, hogy április 4-ére, illetve május 2-ra virradó éjszaka hajnali 2 óráig országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy a keresztény hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon. A nyugati kereszténység idén április 4-én, az ortodox egyház pedig május 2-án ünnepli Jézus feltámadását.

Szombaton és vasárnap a zsidó pészah ünnepen részt vevők 22 óráig szabadon közlekedhetnek azokon a településeken is, amelyeken egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődne a kijárási tilalom.

A vallásos ünnepekkel kapcsolatos kivételeket is kormányhatározatba foglalták.

A kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: a kéthetes fertőzési ráta kiszámításánál ezentúl a tárgynap előtt 48 órával véget ért kéthetes időszak adatait veszik figyelembe, mivel a tesztek feldolgozásában mutatkozó egy-két napos késés miatt a jelenlegi használt képlet esetenként eltorzította a - korlátozások bevezetésénél mérvadó - járványügyi mutatót.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Németországban új járvány kezdődött a brit mutáció szétterjedésével. Ezért a tavaly tavasz óta kifejlesztett új eszközöket is használni kell.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Montenegróban ismét bezárják az iskolákat és az óvodákat. Amennyiben ez az intézkedés sem lassítja a járvány terjedését, további bezárásokra lehet számítani április első hetétől.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés