Magyarország | 2021. 03. 26. – 08:13 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Egyes krónikus betegségek esetében ellenjavallt lehet bizonyos koronavírus elleni vakcinák beadatása. Utánajártunk, kaphatnak-e védőoltást a pajzsmirigybetegek, és ha igen, melyik típusú vakcina a megfelelő a számukra?

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő páciensek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban sok kérdés felmerült az elmúlt időszakban. Vajon kaphat-e oltást az, aki pajzsmirigy-alulműködésben vagy autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban (például Hashimoto-kór) szenved? Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus segít választ adni a kérdésekre - írja a Házipatika.com.

Milyen általános ellenjavallatai vannak az oltásoknak?

Alapvetően ellenjavallatnak számít az oltás bármely alkotóeleme által kiváltott súlyos allergiás reakció. Akinél allergiás reakció jelentkezett az első oltás után, a másodikat nem kaphatja meg. Szintén általános ellenjavallat bármilyen okból fennálló, akut, lázas megbetegedés, ennek a gyógyulását meg kell várni, az oltás csak ezután adható be. Bár általános ellenjavallatként szerepel a hazai protokollokban, a terhesség már kicsit bonyolultabb kérdés. A Pfizer-BioNTech oltással kapcsolatban a nemzetközi szakirodalom megengedőbb, a várandós nők saját döntésük alapján megkaphatják, de fontos tudniuk róla, hogy jelenleg még nincs elegendő adat ahhoz, hogy kijelenthessük: az oltás terhesség alatt is biztonságos.

Kaphatnak-e oltást a pajzsmirigy-betegségben szenvedők?

Az oltóanyagok többsége (így a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Sinopharm vakcina is) biztonsággal adható pajzsmirigy-betegségben szenvedő pácienseknek, legyen szó pajzsmirigy-alulműködésről (hypothyreosis), autoimmun pajzsmirigy-gyulladásról vagy pajzsmirigy-túlműködésről (hyperthyreosis). Fontos azonban - és nem csak az oltás miatt -, hogy az alapbetegség rendszeres kontroll alatt álljon, és a pajzsmirigyfunkciók be legyenek állítva a megfelelő gyógyszerekkel.

Az egyetlen kivétel ez alól a Szputnyik V vakcina, amelynek a hivatalos tájékoztatója szerint elővigyázatossággal alkalmazható bármilyen eredetűpajzsmirigybetegség és "a pajzsmirigy funkciós értékek jelentős eltérése" esetén. Igaz, a pajzsmirigyfunkciós értékekben megjelenő jelentős különbségeket pajzsmirigy betegség nélkül nehéz produkálni, illetve, ha mégis sikerül, akkor szegény páciensnek feltehetően olyan komoly egyéb betegségei vannak, hogy a védőoltás lesz a legkisebb gondja. A lényeget tekintve azonban biztos, hogy ez az oltás a jelenleg érvényes szabályozás alapján körültekintéssel alkalmazható bármilyen eredetű pajzsmirigy-betegségben szenvedő pácienseknél. 

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés