Lengyelország | 2021. 03. 25. – 17:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A koronavírus-járvány erősödése miatt Lengyelországban szombattól újabb, két hétig érvényes járványügyi intézkedéseket vezetnek be, a többi között korlátozzák a boltokban tartózkodók számát, bezárják a fodrászatokat és a kozmetikai szalonokat - jelentették be a varsói kormányfői hivatalban tartott sajtóértekezleten.

Mateusz Morawiecki kormányfő rámutatott: a Covid-19-betegek ápolására szánt kórházi férőhelyek, valamint a lélegeztetőgéppel ellátott ágyak kapacitása több mint hetven százalékban betelt - írja az MTI.

A lengyelországi járványhelyzetet szerinte most a legsúlyosabb 13 hónap óta.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentette: március 27-től április 9-ig bezárnak a nagy, több mint kétezer négyzetméter alapterületű kiskereskedelmi barkács- és bútorboltok, a fodrászatok és a kozmetikai szalonok.

A száz négyzetméternél kisebb alapterületű boltokba minden 15 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat, a száz négyzetméternél nagyobb boltok esetében egy személy lehet húsz négyzetméterre.

Újból bezárnak a sportlétesítmények, de a tilalom nem vonatkozik a hivatásos sportolókra.

Az óvodák és a bölcsődék csak az egészségügyi személyzet gyermekeit fogadhatják be. A általános és középiskolákban már korábban meghosszabbították a távoktatást.

A templomokban is kevesebben tartózkodhatnak mint eddig,

húsz négyzetméterenként egy hívő lehet odabent.

Múlt szombattól már egész Lengyelországra kiterjesztették az eddig csak egyes régiókban érvényes szigorításokat, újból bezártak a szállodák, a kulturális intézmények és a sportuszodák, a bevásárlóközpontokban is csak a legszükségesebb cikkeket kínáló üzletek és szolgáltatások működnek.

Morawiecki azt kérte a csütörtöki sajtóértekezleten, hogy a lengyelek szűk családi körben töltsék a húsvéti ünnepeket. Mozgáskorlátozásokat azonban nem jelentettek be.

A kormányfő aláhúzta: a járvány elleni harcban a fő fegyvert a gyorsan zajló oltási program jelentené, a kormány az Európai Unió színterén is folyamatosan harcol az oltóanyag hatékonyabb beszerzéséről. Az elkövetkező öt hétben Lengyelországba hétmillió vakcina érkezik.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdáig több mint ötmillió oltást adtak be, ezen belül közel 1,8 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltották.

Csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 34 151 új fertőzést mutattak ki, ami a legtöbb a járvány kitörése óta. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 107 ember,

a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 413 ember hunyt el.

Lengyelországban jelenleg 27 118 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 2620-an vannak lélegeztető gépen.

Korábban hírt adtunk arról, hogy duplán mutálódott koronavírus-variánst találtak Indiában. Mahárástrában 206, Újdelhiben pedig kilenc mintában azonosították az új mutánst.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Nagy-Britannia most már úton van szabadságának visszaszerzése felé - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a nagy-britanniai koronavírus-járvány folyamatos visszavonulását jelző számokra utalva.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés