Magyarország | 2021. 03. 25. – 15:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Március utolsó hétvégéjén, ahogy 42 éve minden tavasszal, előbbre kell állítanunk az óráinkat. Egy órával korábban kelni nem mindenki számára tűnik erőfeszítésnek, azonban az átállítást követő hétfői napon megszaporodó balesetekről, szív-érrendszeri halálozásról, és általában 40 perccel kevesebb alvásról árulkodnak – olvasható a Magyar Alvás Szövetségének közleményében.

A járvány miatt elnapolt, de a közeljövőben várhatóan döntést igénylő kérdés:

a standard (jelenleg téli) vagy a nyári időszámítást állandósítsuk? Arról, hogy vajon mi jobb az embernek, nagy a vita, függ attól is, ki, hogyan él - írja az MTI.

Van, aki szeret később lefeküdni, következésképp tovább aludni, és van, akinek a reggel korán kezdődik. A nyári időszámítás mellett szólhat az is, hogy az emberek vágynak a melegre, a tavaszi, nyári hosszabb nappalokra.

A kormányoknak előbb-utóbb dönteniük kell – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, ehhez fontos lenne, hogy az emberek véleményét meghallgassák, de a tudomány álláspontját sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az alváskutatói és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint

az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő.

A kérdéskör komoly gazdasági és társadalmi összehangolást igényel nemzetközi szinten. Így nem fordulhat elő, hogy például szomszédos országokban különböző időszámítás legyen – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megerősítette, növelte az étrend-kiegészítők iránti hatalmas keresletet a koronavírus-világjárvány, és a piaci igény valószínűleg a következőkben csak még nagyobb lesz e termékcsoportra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy nem bizonyított, hogy az időjárás, illetve az évszakok közvetlen hatással lennének a koronavírus terjedésére - figyelmeztetett szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői csoportja, amely nem zárta ki azonban azt sem, hogy a kór a jövőben szezonális járvánnyá válik.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés