Ukrajna | 2021. 03. 25. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ha a koronavírus elleni vakcinát szabadon értékesítik a gyógyszertárakban Ukrajnában, a válaszadók csaknem 40%-a kész arra, hogy beoltassa magát azzal.

A COVID-oltásra való felkészültség kérdése szinte egyenlően osztotta meg az ukránokat.  

Ezt bizonyítják a Rating szociológiai csoport felmérési adatai, amelyeket március 25-én tettek közzé – írja a Korrespondent.net hírportál. 

A válaszadók 47%-a kész ingyen beoltatni magát a koronavírus ellen,

49%-a nem áll készen erre.

Az adatok szerint februárhoz képest az oltási hajlandóság 8%-kal nőtt.

Ugyanakkor, ha a vakcinát szabadon értékesítik a gyógyszertárakban, 38% készen áll a használatára, 58% pedig nem áll készen erre.

Ha az állam kártérítést biztosít az esetleges mellékhatások következményeitől, 57%-a készen áll az oltásra, 40% pedig még nem.

Az AstraZeneca licenc alapján gyártott indiai CoviShield vakcinával azonban a megkérdezettek

csak 27%-a kész beoltatni magát, 69% nem áll készen.

Az oltásra készek többsége 60 évnél idősebb emberek: 69% a férfiak és 54% a nők körében.

Ezenkívül az ukránok átlagosan 2,3 ponttal értékelték az oltási kampányt.  

Az oltási folyamatot szörnyűnek (egy pont) a megkérdezettek 25%-a, rossznak (két pont) 31%-a, átlagosnak (három pont) 33%-a, jónak (négy pont) 6%-a, kiválónak (öt pont) 2%-a nevezte.

Végül az Egészségügyi Minisztérium vezetőjét a válaszadók 46%-a, az elnököt 16%, az egészségügyi tisztifőorvost 15%, a Legfelső Tanácsot 11% tartja felelősnek az oltásért.

Az ukránok abszolút többsége (71%) úgy véli, hogy a koronavírus mesterségesen hozták  létre,

és csak a válaszadók 19%-a állítja, hogy természetes úton keletkezett.  

Azok között, akik a vírust mesterségesen létrehozottnak tartják, 31% úgy véli, hogy tudományos kísérlet eredményeként jött létre bakteriológiai fegyverként (27%) a populáció csökkentése érdekében (40%), további 17% a gazdasági válság kialakulása érdekében, 16% a pénzkeresés céljából, 12% az emberek ellenőrzése céljából. 

A közvélemény-kutatást március 18–19-én telefonos interjú útján végezték, 1500 tizennyolc éven felüli polgár vett részt, a hiba nem haladta meg a 2,5%-ot.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában az elmúlt nap folyamán az új koronavírus-esetek száma egyszerre több mint kétezerrel nőtt, elérve az év eleje óta mért maximális számot. Ezenkívül ismét sok beteg nem tudta legyőzni a koronavírus-fertőzést.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az RBC Ukraina kiadványnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajnában visszaállhat az országos szigorú karantén

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés