India | 2021. 03. 25. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Indiában duplán mutálódott koronavírus-variánst azonosítottak. Az országban az elmúlt napokban megugrott az új betegek száma, szakértők szerint újabb hullám közeledik.

A koronavírus "duplán mutálódott" variánsát mutatták ki India járvány által legerősebben sújtott, nyugati Mahárástra államában - közölte Szudzsit Kumar Szingh, az ország járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója szerdán, írja az MTI.

Mahárástrában 206, Újdelhiben pedig kilenc mintában azonosították az új mutánst.

Az egészségügyi hatóságok szerint ezt az új variánst még nem mutatták ki elég nagy mennyiségben ahhoz, hogy összefüggésbe hozhassák az esetszám megugrásával Mahárástrában, illetve más államokban.

"A duplán mutálódott nem egy tudományos szakkifejezés. Csak egy újabb változatról van szó, amelyet eddig csak Indiában mutattak ki" - mondta Ramanan Laxminarajan járványügyi szakértő Újdelhiben. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy az új variáns mennyire fertőzőbb, illetve halálosabb a korábbiaknál.

Delhiben és Mumbaiban megtiltották a hindu holi színfesztivál megrendezését a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős megugrása miatt, emellett szúrópróbaszerűen fogják tesztelni az embereket a repülőtereken, a busz- és vasúti pályaudvarokon.

Az ötezer éves múltra visszatekintő, tavaszváró holi keretében festékporral, festékes vízzel szórhatják, illetve locsolhatják egymást az emberek.

Az idén az ünnep március 28-ra és 29-re esik.

Néhány héttel ezelőtt a fertőzöttek napi száma tízezer alá csökkent, az utóbbi napokban viszont 40 ezret is meghaladó esetszámot regisztrálnak.

Az oltási kampány annak ellenére halad nehézkesen, hogy Indiában is gyártanak vakcinákat. Eddig több mint 50 millió adag vakcinát használtak fel, de az ország célkitűzése, hogy nyárig 300 millió embert beoltsanak.

A világ legnagyobb vakcinagyártója, az Indiai Szérum Intézet (SII) átmenetileg felfüggesztette a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinák exportját, hogy kielégítse a belföldi keresletet a növekvő esetszám tükrében - közölte a Reuters hírügynökség két forrásra hivatkozva.

Az elmúlt 24 órában 47 262 új fertőzöttet és 275 halálesetet jegyeztek fel. Ezzel Indiában a járvány kitörése óta 11,7 millióra gyarapodott az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 160 441-en haltak bele a kórba.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a brit kormány kedden ismertetett tervezete szerint jövő hétfőtől komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni. A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú indok kivételével - nem szabad külföldre utazni.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a „covidiótáknak” nevezett bulizók lepték el az utcákat Miamiban. A koronavírusjárvány közepette is tömve vannak Miami utcái március óta.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés