Világ | 2021. 03. 24. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Elsőre talán sokkolónak, de legalábbis meghökkentőnek tűnhet, ha manapság valaki a szén-dioxidban rejlő üzleti lehetőségekről beszél.

A károsanyag-kibocsátás ugyanis meghatározza a közbeszédet,

amit indokol a klímaváltozás, azonban nem érdemes elmenni a tény mellett, hogy a szén-dioxid környezetkímélő módokon is felhasználható - írja az Origo.

Ez pedig több mint 500 milliárd dolláros globális üzleti lehetőséget jelenthet.

A szén-dioxidot manapság a Föld egyik legnagyobb ellenségeként tartják számon, a gáz a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsátás egyik legfontosabb eleme, amelytől a legtöbben legszívesebben egy mozdulattal megszabadulnának.

Éppen ezért elsőre nehéz lehet elfogadni, hogy a szén-dioxid hatalmas lehetőségeket is teremt, és ezek nem is mennek szembe a klímacélokkal – írja az Oilprice.com elemzése. 

Amellett, hogy a szén-doixid egyébként is esszenciális eleme a földi életnek, üzleti célból is számos módon felhasználható.

Olyannyira, hogy a Lux Research elemzése szerint ezek a lehetőségek 2040-ig 550 milliárd dolláros piacot jelenthetnek.

Szén-dioxiddal a jövőbe?

A területek közül a legnagyobb növekedési potenciállal az építőanyagok piaca bír. Ez az iparág a szén-dioxid felhasználásnak akár a 86 százalékát is adhatná a kutatás szerint.

Ugyancsak komoly növekedési lehetőség áll az üzemanyagok, adalékanyagok, valamint a vegyszergyártás előtt. 

Az előbbi nem is jelent túl nagy gondot, mivel a szén-dioxidból származó üzemanyagok hatékonyan csökkentik a kőolaj iránti keresletet, vagyis tisztábbá teszi az üzemanyagszektort. Ha tehát tömegével jelennek meg a befektetők a területen, akkor a tőkebeáramlás jelentősen felgyorsíthatja a szükséges technológiai innovációt is.

A 100 millió dolláros rejtvény

A szén-dioxid felhasználásához azonban még meg kell oldani egy problémát: a gáz befogását. Erre alapvetően három alkalom kínálkozik: égetés előtt, égetés után vagy közvetlenül a légkörből. Utóbbi volna a legizgalmasabb és legvonzóbb ötlet, mivel ezzel az éghajlati problémákat is enyhíteni lehetne. Ezt a megoldást már sokan javasolták, azonban egyelőre több gond is van vele. 

Ráadásul mindezeket fenntartható módon kellene megvalósítani, ha az egyik kiemelt cél épp a környezetkárosítás visszafogása.

Nem véletlen, hogy a számos vállalatáról ismert technológiai vállalkozó Elon Musk nemrég bejelentette, 100 millió dollárt ad bárkinek, aki képes megoldani a fenti nehézségeket.

Az viszont már most egyértelmű, hogy a globális szén-dioxid-kereslet hatalmas, és várhatóan csak még tovább fog nőni. A Lux jelentése az okok között kiemelte az olajkitermelést, illetve a karbamid iránti igényt – utóbbi az egyik legszélesebb körben használt műtrágya és állati takarmány-adalékanyag.

Az üzemanyagok új generációja

A szén-dioxid másik nagy felhasználási terepét a szintetikus üzemanyagok jelentik. Ennek a piacnak a komolyabb felívelése még előttünk áll, de a Porsche például nemrég jelentette be, hogy 24 millió dollárt fektet be az úgynevezett e-üzemanyagokba – vagyis a belsőégésű motorokban általában használt szénhidrogének lecserélésébe. 

A Lux kutatói azonban optimisták, és arra számítanak, hogy megfelelő szabályozói támogatással megoldhatók lennének a problémák, különösen akkor, ha a hatalmas üzemanyag-fogyasztónak számító repülőgépipar is beszállna a megoldásba. Utóbbi a közeljövőben nem lesz könnyű feladat, mivel a koronavírus-járvány miatt a szektor épp az összeomlás széléről próbál visszatáncolni, bár az előrejelzések szerint ez a szektor is visszanyeri majd korábbi teljesítményét a koronavírus legyőzésével. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy megerősítette, növelte az étrend-kiegészítők iránti hatalmas keresletet a koronavírus-világjárvány, és a piaci igény valószínűleg a következőkben csak még nagyobb lesz e termékcsoportra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tizenkilenc országból – köztük Magyarországról – 38 műholdat szállít Föld körüli pályára az a Szojuz-2.1.a típusú teherűrhajó, amelyet hétfőn indítottak el a kazahsztáni Bajkonurból.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!