HáziPatika.com

Megosztás


A cukorról leszokni, illetve jelentős mértékben csökkenteni a cukorfogyasztást nem könnyű, de nagyon megéri: laposabb has, szebb, fiatalosabb, egészségesebb bőr lesz a jutalmunk, és ez még messze nem minden.

Az egészségügyi ajánlások szerint nem szabad napi szinten hat teáskanál hozzáadott cukornál többet fogyasztanunk. A napi elfogadható összbevitel egyébként nem ennyi, de ebbe még nincs beleszámolva az a nem kevés természetesen előforduló cukorféle, amely a zöldségekben és a gyümölcsökben van - az értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és egyéb tápanyagokkal együtt - írja a Házipatika.com.

A cukortól ráncosabbak leszünk

A magas vércukorszint egyik leglátványosabb káros hatása, hogy akadályozza a bőrben található kollagén termelődését, illetve a kollagénrostok regenerálódását. Mivel a kollagén segít a bőrt feszesen, tömören tartani, azok, akik sok cukrot esznek, hamarabb kezdenek ráncosodni, illetve hamarabb is kezd megereszkedni a bőrük. A jó hír, hogy a felesleges cukor kiiktatásával a folyamat részben visszafordítható.

Ez a baj a hozzáadott cukorral

A hozzáadott cukrot a szervezet hamar megemészti, így gyorsan a véráramba kerül - a vércukorszint gyorsan megemelkedik, amitől felpörgünk, de aztán hamarosan vissza is zuhan, amitől ránk tör az ólmos fáradtság. Éppen ezért érdemes inkább egészséges zsírokat és fehérjében dús ételeket enni, két főétkezés között is, mert ez segít egész napra kiegyensúlyozni az energiaszintet.

Búcsút mondhatunk a hasi zsírpárnáknak

A hasi zsírpárnák sokak életét megkeserítik, de a kialakulásuk megelőzhető a hozzáadott cukor elhagyásával, illetve a már meglévő zsírpárnák is könnyebben fognak leolvadni, ha nemet mondunk a cukorra. A felesleges cukorbevitel elsősorban a hasi zsír lerakódását segíti elő, amelynek számos komoly egészségügyi kockázata is van a szívbetegségtől a rákig - ezeknek az esélye mind csökkenhet, ha nem eszünk annyi cukrot.

Egyszerűbben megy a fogyás

Cukor nélkül fogyni is könnyebb. Ennek az az egyszerű oka, hogy ha cukorban szegény, viszont egészséges zsírban és fehérjében, rostokban gazdag ételeket eszünk, akkor az inzulinszintünk stabil marad, és kevesebb zsírt raktároz a szervezet. Emellett csökken az éhségérzet, felpörög az anyagcsere, így nemcsak könnyebben, hanem gyorsabban is veszíthetünk súlyt.

A szívnek is jó

Szívünk egészségének is jót tesz a cukorszegény étkezés: egy 2014-es tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik a napi kalóriabevitelük mindössze 8 százalékát fedezik cukorból, 38 százalékkal kisebb az esélye, hogy szívbetegségben haljanak meg.