MTI

| 2021. 03. 23. – 18:00 | USA |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Egyesült Államok meg akarja újítani, új életre akarja kelteni a NATO-szövetségesek közötti együttműködést.

A szövetség ugyanis döntő fontosságú időszak előtt áll a globális kihívások tekintetében

– jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve kedden, írja az MTI.

„Azért jöttem, hogy kifejezzem az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét a NATO iránt. Az Egyesült Államok újjá kívánja építeni partneri kapcsolatait, elsősorban a NATO-szövetségesekkel. Fel akarjuk éleszteni a szövetséget” – fogalmazott Antony Blinken.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak egyebek mellett számos olyan, biztonságot fenyegető kihívás kezelésében szükséges együttműködniük, amileyn egyebek között a klímaváltozás.

Kijelentette, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítése ellentétes az Európai Unió érdekeivel, és aláássa az Ukrajna önállóságának és területi egységének védelmét célzó törekvéseket.

Elmondta, a találkozó folyamán megbeszélést kíván folytatni erről német kollégájával.

Beszámolt arról is, hogy tájékoztatni fogja kollégáit a NATO afganisztáni missziójának jövőjéről szóló amerikai elképzelések részleteiről. Azt közölte, egy esetleges kivonulás kizárólag a résztvevő tagállamokkal egyeztetett módon történhet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövid beszédében kiemelte, hogy a szövetség tagjai előtt álló kihívások között Oroszország destabilizáló magatartása, a folytatódó terrorista fenyegetések, kifinomult kibertámadások, Kína megerősödése és a klímaváltozás biztonságot fenyegető hatásai szerepelnek.

Ezekkel a kihívásokkal egyetlen ország, egyetlen kontinens sem képes egyedül megbirkózni. Ez indokolja, hogy miért kell Észak-Amerikának és Európának még szorosabban együttműködnie a NATO keretein belül – mondta.

A tálibok és az Egyesült Államok között tavaly létrejött, az amerikai csapatok kivonását május elsejéig előirányzó megállapodással összefüggésben azt mondta: legfontosabb, hogy bármit is tesz a NATO, az közös döntés eredménye legyen.

A szövetségesek ugyanis együtt léptek fel Afganisztánban, s amikor az idő eljön, együtt is kell távozniuk onnan – közölte.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna 5-10 év múlva az EU és a NATO tagjává akar válni.  A miniszterelnök megjegyezte, hogy nem lát alapvető akadályokat az európai oldalról Ukrajna EU-tagságát illetően.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Brüsszel szétverte az unió és Oroszország kapcsolatait. Nincsenek kapcsolatok Moszkva és az Európai Unió között, Brüsszel egyoldalú lépéseivel megsemmisítette őket – jelentette ki kedden Pekingben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tárgyalt Vang Ji kínai kollégájával.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!