Kárpátinfo.net


| 2021. 03. 23. – 14:03 | Kárpátalja |
Fotó: zk.dsns.gov.ua

Hirdetés

Kárpátalján két lakosnak több mint 6000 hrivnyát kell befizetnie az állami költségvetésbe a száraz növényzet nyílt területeken történő elégetése miatt.  

Mindkét tűzeset március 21-én történt.

Az első eset az ilosvai kistérségbeli Ungtölgyesen (Дубрівка, korábban Ungvári járás) történt. Ott horgászat közben egy helyi lakos úgy döntött, hogy a falusi tó partján meggyújtja a száraz füvet. A tüzet 0,02 ha területen oltották el az ilosvai 5. állami tűzoltó és mentőegység tűzoltói.

A tűzgyújtás körülményeinek vizsgálata során a férfi megerősítette részvételét a száraz növényzet égetésében.

Szinte hasonló eset történt aznap a kora délutáni a Kicsira-traktusban, az Ökörmezői kistérség területén.  

Ott szintén egy helyi lakos gyújtotta meg a száraz növényzetet, így akart megszabadulni attól. 

A tüzet a járókelők vették észre, akik felhívták a sürgősségi mentőszolgálatot. Rövid idő alatt az ökörmezői 4. állami tűzoltó és mentőegység tűzoltói 0,02 hektárnyi területen felszámolták a tüzet, és nem engedték, hogy a tűz nagyobb területre terjedjen át.

Mindkét állampolgárt Ukrajna közigazgatási törvénykönyvének 77. cikkelye (növényzet vagy maradványainak elégetése) értelmében felelősségre vonták.

A cikkely szerint a szabálysértők ellen 180 adómentes minimáljövedelemnek megfelelő,

azaz csak 6000 hrivnya összegű büntetést szabnak ki.

A sürgősségi mentőszolgálat munkatársai ismét figyelmeztetik a kárpátaljai lakosokat, hogy tartózkodjanak a száraz növényzet és szemét égésétől a nyílt területeken, mivel ez helyrehozhatatlan kárt okoz a környezetben és az emberi egészségben – olvashatjuk az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) kárpátaljai megyei főosztályának honlapján. 


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy március 22-én este Kárpátalján, a huszti járási Husztsófalva (Данилово) településen tűz ütött ki a Vizvolitelyi utcában található lakóépület fából készült melléképületében. Az épületben tűzifát és különféle háztartási cikkeket tároltak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy személyszállító autóbusz kapott lángra Kárpátalján. Az eset a Kijev-Csap autóút 718. kilométerén történt, a munkácsi kistérségbeli Alsóverecke (Нижні Ворота, korábban Volóci járás) közelében.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!