Ausztrália | 2021. 03. 22. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ausztráliában a hatóságok már 18 ezer embert evakuáltak, és további ezreket terveznek kimenekíteni hétfőn Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt.

A szakadó eső várhatóan a következő néhány napban is kitart.

Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, kiterjedt károkat okozva és elkerülhetetlenné téve a lakosság tömeges evakuációját - írja az MTI.

„Meg kell erősíteni magunkat, ez a hét nagyon nehéz lesz” – mondta újságíróknak Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

A szakadó eső következtében az állam számos részét elöntötte a víz, éles ellentétben az adott térségek egy évvel ezelőtti időjárási körülményeivel, amikor a hatóságok a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek.

„Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette” – mondta Berejiklian.

Sydneyben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa a kormányzati adatok szerint.

18 ezer embert már evakuáltak, de még ezreket kell kimenekíteni

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.

Ausztrália keleti partvidékén az előrejelzések szerint folytatódik a heves esőzés – közölte Jane Golding, a meteorológiai hivatal egyik tisztségviselője.

Mint újságíróknak elmondta, Sydney nyugati felének egyes részeit az 1961 óta legnagyobb árvíz sújtja, és a zord időjárás várhatóan szerdáig is kitart.

Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus miatt kihalt egy amazóniai bennszülött törzs. Egy pôrto velho-i kórházban koronavírus fertőzésben halt megy Aruká Juma, aki 1999 óta volt az amazóniai Juma törzs egyedüli férfi tagja.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy legalább nyolc embert agyonlőttek Georgia amerikai állam három masszázsszalonjában. A kórházba kerültek közül ketten később belehaltak lőtt sebeikbe.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!