Oroszország | 2021. 03. 22. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Magas szintű kínai-orosz együttműködést sürgetett az "amerikai hegemóniával" szemben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kínai látogatása előtt nyilatkozott a kínai sajtónak videolinken keresztül.

Lavrov hétfőn kezdi meg kétnapos látogatását Kínában,

ahol egyebek mellett részt vesz a két ország közötti, a jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló megállapodás aláírásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen - írja az MTI.

Az orosz külügyi tárca vezetője azt mondta: a nemzetközi helyzet jelentős változásokon megy keresztül, melyek során a gazdaság, pénzügy és politikai befolyás új központjai válnak egyre erősebbé.

"Ezeket az objektív fejleményeket, amelyek egy valóban többpólusú és demokratikus világ kialakulásához vezetnek,

hátráltatják a nyugati országok, különösképpen az Egyesült Államok" - fogalmazott.

Lavrov úgy vélekedett, hogy Oroszország és Kína elsődleges feladata a magas szintű együttműködésük megerősítése, melynek révén közösen mozdíthatják elő a többpólusú globális fejlődést és a regionális integrációt, miközben méltányos, demokratikus és stabil nemzetközi és regionális rendet biztosíthatnak.

Az orosz külügyminiszter úgy értékelte, hogy az orosz-kínai kapcsolatok történelmi csúcson állnak, "mentesek az ideológiai gátaktól",

valamint nincsenek kihegyezve egyetlen harmadik országgal szemben sem.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ellenlépésekkel fenyegeti Kína Európát. Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be Kína tisztségviselői ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Joe Biden lelketlen gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint. A Kreml "nagyon rossznak" tartja Joe Biden amerikai elnöknek Vlagyimir Putyin orosz államfőre tett megjegyzését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés