Csehország | 2021. 03. 22. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt koronavírus-fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.

A legnagyobb gondot továbbra is a kórházak rendkívül nagy leterheltsége jelenti, amely a vártnál lassabban csökken - írja az MTI.

Vasárnap este nyolcezer körül volt a Covid-19-cel kezelt betegek száma,

ezerrel kevesebb, mint egy hete.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent statisztikai adatokból kitűnik, hogy a járvány terjedését jelző reprodukciós szám a pénteki 0,87-ről 0,7-re csökkent, azaz tovább javult.

Szombaton és vasárnap is 5500 körül alakult a napi új fertőzések száma, ez alacsonyabb, mint az előző hétvégi adatok.

A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma megközelítette a 25 ezret (24 810), de a napi esetek száma csökkenő tendenciát mutat.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben. Alena Schillerová kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós vitaműsorban elmondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására egy hónappal, mert bizonyos óvintézkedések fenntartását csak ez a jogi helyzet tesz lehetővé. Az ellenzéki pártok ezt elutasítják, illetve csak rövidebb időre látják fenntarthatónak a korlátozásokat.

A kormány hivatalosan várhatóan hétfőn dönt a témában.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke hétfő reggel a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a szükségállapotot legalább április 11-ig fenn kell tartani. Megerősítette, hogy a húsvéti ünnepek alkalmával a csehek még nem számolhatnak az óvintézkedések feloldásával.

Hétfőn megkapja a védőoltást az egymilliomodik cseh állampolgár is, közülük több mint 360 ezren már a második adagot is megkapták - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök videóüzenetében vasárnap este. A csehek továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 123 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Belgiumban már azt sem tudni, hogy a harmadik, vagy a negyedik hullám tombol. Külön tragédia, hogy Belgium a 27 tagállam közül a 24. helyen áll a beoltottak aránya alapján.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés