Magyarország | 2021. 03. 22. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A kínai CanSino Biologics bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaga Magyarországon vészhelyzeti használati engedélyt kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) – számolt be a Reuters hírügynökség hétfőn.

A Reutersre hírügynökség beszámolója szerint az OGYÉI honlapján egyelőre nincs erre vonatkozó információ.

A CanSino vakcináját már korábban vizsgálta a gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla - írja a Hirado.

A CanSino oltóanyaga virális vektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Ezt egy vektorként használt másik vírusba, egy adenovírusba építik be, amelyet úgy módosítottak, hogy ártalmatlan és szaporodásra képtelen legyen.

Ez a vakcina ezzel eltér a többi kínai vakcinától, amelyek hagyományos módon, elölt koronavírus felhasználásával készültek.

Az orosz Szputnyik V, illetve az amerikai Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen és a brit–svéd AstraZeneca oltóanyaga szintén vektorvakcina.

A CanSino vakcinájának előnye, hogy a Janssen vakcinához hasonlóan egy adag is elég lehet belőle,
illetve a tárolása is könnyebb, mint az extra hideget igénylő vakcináké.

A második fázisú klinikai tesztek alapján 60 év fölöttieknek is biztonsággal beadható.

Március elején engedélyezték Kínában. Akkor a kínai pártlap azt írta róla, hogy vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, és 90,9 eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést. Kínán kívül engedélyt kapott már Pakisztánban és Mexikóban is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, 2,5 millió ember beoltása után lehet majd megkezdeni a fokozatos nyitást, a korlátozások feloldását.

Ha áprilisra sikerül beoltani 2,5 millió embert, akkor a fertőzésen már átesettekkel együtt 5 millió ember élvezhet valamilyen védettséget.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 9046-tal nőtt a koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 1 589 601 embert oltottak be Magyarországon, közülük 479 389-en már a második adagot is megkapták.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a harmadik hullám miatt maradnak a korlátozások Németországban. A hétfői tanácskozásra készített előterjesztés szerint legkorábban áprilisban lehet lazítani.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés