Magyarország | 2021. 03. 22. – 06:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A kömény nem csak arra jó, hogy leveseink és húsételeink ízletesebbek legyenek tőle. Egészségünknek is sokféle módon használ, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Sok benne az antioxidáns

A köménymagban sok az olyan anyag, amely segít a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Ha sok antioxidánsban gazdag ételt fogyasztunk, akkor egészségesebbek, fiatalosabbak leszünk, sőt bőrünk is tovább marad feszes és ránctalan - írja a Házipatika.com.

Rákmegelőző hatású

Kutatások szerint a köményben lévő anyagok akadályozhatják a rákos sejtek terjedését, szaporodását, tehát antikarcinogén hatásúak. Egy tanulmány szerint különösen a vastagbélrákos betegeknek tehetnek jót.

Segíthet a hasmenés kezelésében

A köményt évszázadok óta használják a hasmenés kezelésére, és nem véletlenül. Modern kori kutatások is bizonyították, hogy a növény kivonata hatékony ilyen esetekben, illetve a belőle készült tea is.

Segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet

Egy cukorbetegek állapotát, illetve kezelési lehetőségeit vizsgáló kutatás során több gyógy-, illetve fűszernövényt is tanulmányoztak. A kömény hatékonynak bizonyult a betegség kezelésében.

Baktérium- és parazitaölő hatású

A köménymagból kivont olaj hatásos fertőtlenítő, és még olyan baktériumokat is képes elpusztítani, amelyek más szereknek ellenállnak. Kutatások szerint a kifejezetten az immunrendszert támadó baktériumok elpusztításában is hatékony lehet.

Gyulladáscsökkentő hatású

Ha valamilyen gyulladás van a szervezetünkben, érdemes minél több ételünket köménnyel fűszerezni, mivel erőteljesen gyulladásgátló hatású. Különösen olyankor jöhet jól, amikor az emésztőrendszerünket érinti a dolog, mivel emésztéskönnyítő, illetve puffadásgátló hatású is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés