Magyarország | 2021. 03. 22. – 20:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Mutatjuk, mik azok a szokások, melyek segíthetnek, ha szeretnénk megszabadulni a túlsúlyunktól.

Ha fogyni próbálunk, nemcsak az lényeges, hogy mit teszünk érte nappal -egészséges ételek fogyasztása, rendszeres testmozgás -, de legalább ilyen fontos, hogy mivel és hogyan töltjük az estét, éjszakát. Elég néhány apró változtatást tenni ahhoz, hogy hamarabb elérjük a vágyott alakot. A WebMD most összegyűjtötte melyek ezek - írja a Házipatika.com.

Legyen valami esti elfoglaltságunk

Néha az emberek csak azért nassolnak esténként, mert unatkoznak. Ha magunkra ismerünk, akkor ideje beiktatnunk némi aktivitást, mielőtt még ágyba bújnánk. Séta, naplóírás, beszélgetés (akár online) a barátokkal, olvasás - ezek mind elvonhatják a figyelmünket a nassolásról. De akár egy új hobbiba is belevághatunk, például festés, kötés, vagy valamilyen hangszeren való játék elsajátítása - ezek is kiválóak arra, hogy elkerüljük az unalmat és az azzal járó felesleges kalóriabevitelt.

Aludjunk jól

Hisszük vagy sem, az elegendő alvás igenis segíthet, ha súlyt akarunk veszteni. Legyen egy beosztás, amihez ragaszkodunk, mert ha időben hunyjuk le esténként a szemünket, biztosan elegendő alváshoz jutunk, és a plusz kilók is könnyebben olvadnak majd le.

Eddzünk, de ne túl későn!

A kora esti fizikai aktivitás is segíthet. Csak ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba, és ne legyen túl lendületes. A nagy intenzitású mozgások, például az intervallum edzés negatívan befolyásolhatják az alvás minőségét, sőt magát az elalvást is megnehezíthetik. Ha tehetjük, kerüljük a késői munkát is. A legideálisabb, ha lefekvés előtt egy órával már leállunk.

Ne együnk közvetlenül lefekvés előtt

Ha a lefekvés előtt közvetlenül vacsorázunk, vagy még nassolunk, az bizony keresztbe tehet erőfeszítéseinknek. Bár az időpont valójában nem számít, a kutatók azt figyelték meg, a késői étkezők közül sokan magasabb kalóriatartalmú ételeket választanak, ami súlygyarapodáshoz vezet. Ráadásul, ha éjjel étkezünk, akkor az az elalvásunkat is megnehezíti. Törekedjünk tehát arra, hogy pár órával a lefekvés előtt már kerüljük a konyhát.

Dobozoljuk el a másnapi ebédet

Ahelyett, hogy délben kiugranánk valamit enni, spóroljunk kicsit, és ne csak pénzt, de kalóriát is. Csomagoljuk el másnapi ebédünket már előző este. Így magunk gondoskodhatunk egészséges harapnivalóról, amiben biztosan kevesebb a só és a zsír, mint egy gyorsétkezdei fogásban. Igyekezzünk fehérjékben gazdag ételeket dobozolni, mint a pulyka, a mandula, a teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és persze sok-sok zöldség és gyümölcs.

Ragaszkodjunk a napirendünkhöz

Ha azt vesszük észre, hogy esténként túlesszük magunkat, az azért is lehetséges, mert napközben nem ettünk eleget. A legjobb módja, hogy ezt a csapdát elkerüljük, hogy minden étkezésünket megtervezzük, és meggyőződjünk róla, hogy rendszeresen az adott időpontban el is fogyasztjuk. Így a testünk tudni fogja, hogy mikor várja az ételt. Az pedig, hogy ebéd és vacsora között bekapunk még valamit, teljesen rendben van, amíg nem visszük túlzásba.

Kapcsoljuk ki a tévét

Bár lehet, hogy jó program a kedvenc műsorunkat nézni a tévében vacsora közben, az sajnos könnyen túlevéshez vezethet. Elterelheti ugyanis a figyelmünket arról, hogy pontosan mit és mennyit is eszünk, jobb tehát elválasztani egymástól ezt a két elfoglaltságot.

Mossunk fogat vacsora után

Ha szeretnénk elkerülni a vacsora utáni csipegetést, a legjobb, ha rögtön utána megmossuk a fogunkat és fogselymezünk. Így már kisebb az esélye, hogy elcsábulunk valamilyen ropogtatnivalóra.

Csökkentsük a stresszt

A stressz súlygyarapodáshoz vezethet, ezért próbáljunk esténként relaxálni. A légzőgyakorlatok, a mindfulness meditáció például kiváló módjai a kikapcsolódásnak. Ráadásul amellett, hogy csökkentik a stresszt, még jobban is fogunk aludni tőlük.

Kapcsoljuk le a villanyokat

Próbáljuk megszokni, hogy teljes sötétségben alszunk, ez ugyanis hozzájárulhat a jobb alvásminőséghez. Ha szeretnénk fogyni, akkor különösen fontos, hogy lehetőleg minden fényt (az utcait is) zárjunk ki a szobából, és lehetőleg ágyba bújás előtt fél órával már ne használjuk a laptopot, tabletet, telefont se. Az alvómaszkok is segíthetnek, ha a függönyök és a rendőnyök nem bizonyulnak elegendőnek.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!