HáziPatika.com

Megosztás


A legtöbben automatikusan kidobjuk a narancshéjat, és csak a finom gyümölcshúsra koncentrálunk, pedig a narancs héjának számos pozitív hatása van. Lássuk, mi mindenre jó még!

A narancs héja nemcsak tápanyagokban gazdag, hanem a hangulatunkat is javíthatjuk vele. Bármire kívánjuk is felhasználni a narancshéjat, nem árt az óvatosság. Csak olyan narancsot vásároljunk, amelyet nem kezeltek vegyszerekkel vagy rovarirtókkal. Ezek ugyanis megmaradhatnak a héjon, és a szervezetünkbe kerülve komolyabb tüneteket is okozhatnak. Ha azonban sikerül organikus termesztésű narancsot vásárolnunk, annak érdemes felhasználni a héját is! - írja a Házipatika.com.

A narancshéjban olyan hatóanyagok találhatóak, melyek hatékonyak a magas koleszterinszint, a plakk-képződés, így az artériák elzáródásának megelőzésében. A narancshéjban emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag található, melyek küzdenek a számos betegség kialakulásáért felelős káros szabad gyökök ellen.

A narancshéjban található C-vitamin felső légúti betegségek ellen is védelmet nyújt, és enyhíti a bronchitis, a nátha, az influenza, az asztma tüneteit.

Kutatások szerint a narancshéjban olyan anyagok is találhatóak, melyek megnyugtatják a háborgó gyomrot, segítik az emésztést és enyhítik a gyomorégés tüneteit is. A narancshéjban emellett rengeteg élelmi rost van, az pedig elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. A rostnak nagy szerepe van például az irritábilis bél szindrómakellemetlen tüneteinek megelőzésében. Gyomorpanaszok esetén készítsünk főzetet a narancshéjból és kortyolgassuk el.

A narancshéj fehérítheti és csillogóvá teheti az elszíneződött, ételtől vagy italtól foltos fogakat. Egyszerűen dörzsöljük meg a fogainkat a narancshéjjal, vagy készítsünk belőle pasztát, és ezzel "mossuk" meg a fogunkat. A narancshéj felfrissíti az állott levegőjű szobát, és nagyon kellemes illatot biztosít a lakásnak. Keverhetjük egész fahéjjal, szegfűszeggel is - tegyük a darabokat egy dekoratív tálba.