Kárpátalja | 2021. 03. 21. – 14:44 |
A kaptárakban kezdődhet a kemény munka: a családok feljavítása, megerősítése, hogy amikor a gyümölcsfák teljes virágpompájukban ékeskednek, akkorra már szorgos rovarjaink népes hada tudja felkeresni ezeket.

A kívülálló joggal gondolhatja úgy, hogy az enyhe télnek köszönhetően a méhcsaládok túlnyomó többsége szerencsésen áttelelt, s már túlvannak a tavaszi tisztuló repülésen is. A kaptárakban kezdődhet hát a kemény munka: a családok feljavítása, megerősítése, hogy amikor a gyümölcsfák teljes virágpompájukban ékeskednek, akkorra már szorgos rovarjaink népes hada tudja felkeresni ezeket. Ilyenkor kettős a haszon: megtörténik a virágkezdemények megtermékenyítése, és egyúttal tápláló eledelt kapnak a méhek, amiből, ha szerencsénk van, jut nekünk, gyarló embereknek is.

– Az, hogy az elmúlt tél folyamán elmaradtak a több héten át tartó kemény mínuszok, még nem jelent garanciát a méhcsaládok sikeres áttelelésére – magyarázza Biró Ferenc, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége méhészeti szekciójának a vezetője. – Érdekes módon a hideg téli zimankó önmagában nem rontja a méhek túlélési esélyeit, azt inkább a megfelelő mennyiségű élelem hiánya, illetve a méheinket folyamatosan pusztító varroa atka elszaporodása veszélyezteti. Ezért tehát, ha a kaptárakban a téli hónapok folyamán volt elegendő eleség, és az őszi beteleléskor a megfelelő szintű kezeléssel sikerült az atkák számát a minimálisra csökkenteni, akkor a méhészt kikeletkor nem érheti komolyabb meglepetés.

– Tudván ezt, most nagyobb baj nem lehet…

– De bizony előfordulhatnak komolyabb problémák. Egy sikertelen év után – márpedig a méhészkedés szempontjából a mögöttünk hagyott 2020-as esztendő mindenképpen annak tekinthető – méhésztársaim közül bizony sokan megpróbáltak spórolni a méhcsaládoknak szánt cukor mennyiségével. Ez bizony a legtöbbször tragikus következményekkel járt. Magyarán azzal, hogy nincs élet ezekben a kaptárakban.

– No de tapasztalt szakemberekről van szó, akik tudhatták, hogy a takarékoskodás milyen tragikus következményekkel jár.

– Egy ráfizetéses év után ezen nincs mit csodálkozni. Márpedig, mint mondottuk, a mögöttünk hagyott esztendő teljes mértékben ennek tekinthető. Aki mézből a megszokott mennyiségnek a felét ki tudta pergetni, az már a csúcson érezhette magát, hisz a sorstársak többségének az évi átlagos hozam harmadával-negyedével kellett beérnie. Vagy a nagy semmivel. Mit mondjak? Tavaly az akác, az egyik legfőbb mézelő növényünk teljesen lefagyott, hűvös-szeles-csapadékos időjárás jellemezte a további egész idényt. Mindez egyáltalán nem segítette a méhek munkáját.   

– Úgy tudjuk, hogy a kárpátaljai méhészek legfőbb bevételi forrása nem a mézből származik, hanem inkább a tavasszal eladott műrajokból.

– Való igaz, hogy egy átlagos kárpátaljai méhészet éves jövedelmének nagyjából a 75-80 százalékát az értékesített méhcsaládok jelentik. Ám tavaly a karanténszabályok miatt eleve kevesebb felvásárló érkezett Kelet-Ukrajnából, s az eladási árak mindvégig igencsak nyomottak voltak. Ezen persze nincs mit csodálkozni. Idén szerencsére tapasztalható némi érdeklődés, ám az eladási árak – természetesen a kereslet és kínálat függvényében – majd csak április végén alakulnak ki véglegesen. Addig viszont kemény befektetéseket kell eszközölnünk. Ugyanis a méhcsaládok intenzív etetésére van szükség ahhoz, hogy bő másfél hónap múlva az eladásra szánt műrajok kellő számban rendelkezésre álljanak. Az előrelátó méhesgazdák már javában etetnek.

– Ha viszont nem jön létre az üzlet, akkor hiábavaló volt a komoly ráfordítással járó befektetés?

– Azt ajánlom, hogy menjünk sorjában. A méhcsaládok etetése valóban igencsak költséges eljárás, hisz egy zsák cukorhoz, amely az elmúlt nyár folyamán 650-700 hrivnyába került, ma már 1000 hrivnya alatt nem lehet hozzájutni. Márpedig egy száz családot számláló méhészetnek a tavaszi cukorigénye óriási. Szerencsére ez a befektetés nem vész kárba, hisz a serkentő etetésnek köszönhetően a gyümölcsfák virágzása idejére erős családok sokaságát kapjuk. A problémát az jelenti, hogy míg a műrajok sikeres eladásával már május folyamán pénzhez jutunk, addig, ha úgymond nem jön össze az üzlet, akkor csupán abban reménykedhetünk, hogy lesz egy jó szezonunk. Ám tudni kell, hogy a Kárpát-medencében tevékenykedő méhészek úgy tartják, hogy csupán minden hetedik idény számít sikeresnek… Most már valóban ránk férne egy minden szempontból kedvező évjárat.

– Annál is inkább, mivel a koronavírussal terhelt időszakban, gondolom, jelentősen megnövekedett a kereslet a méz iránt.

– Valóban az a helyzet, hogy sokan felismerték azt az alapigazságot, hogy a méz az egyik legfontosabb természetes immunerősítő. És nem csupán a méz, de valamennyi méhészeti termék, a virágpor, a propolisz stb. Nagyon sokan megértették, hogy a természetnek ezen nagyszerű ajándékáról kár lenne lemondani ilyen kritikus helyzetben. Méhésztársaim jelentős részében igazából ez a tudat tartja a lelket, hisz az elmúlt évek alatt átélt sok kudarc és nehézség miatt sokan közülük megfelezték az általuk gondozott méhcsaládok számát. Ebben közrejátszott az is, hogy belátták: hasznos rovarjaink egyedszámát mindenképpen igazítani kell az adott méhlegelő nagyságához. Magyarán: ha környezetemben a korábbi lóhere és lucernatáblák helyét most zömében a kukorica foglalja el, akkor bizony csökkenteni kell a méhcsaládok számát. Márpedig most nagyjából ez a helyzet. Természetesen nem szabad, hogy teljesen borúlátók legyünk, hisz a hatalmas összefüggő tengeritáblák mellett egyre több a napraforgóval bevetett parcella. Amely viszont igencsak kiváló méhlegelő.

Kovács Elemér

  • A kaptárakban kezdődhet hát a kemény munka: a családok feljavítása, megerősítése, hogy amikor a gyümölcsfák teljes virágpompájukban ékeskednek, akkorra már szorgos rovarjaink népes hada tudja felkeresni ezeket.

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 11. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!