Magyarország | 2021. 03. 20. – 14:12 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A reggeli mindenki számára rendkívül fontos, sokan mégis kihagyják. Időt ugyan lehet így nyerni, de a hátrányok sokkal jelentősebbek annál a néhány percnél, amit ilyenkor megspórolunk.

Az éjszakai alvás után az ébredéssel együtt fokozódik az anyagcsere, sejtjeinknek tápanyagra van szükségük - írja a vitaminsziget.com. Ha nem reggelizünk, szervezetünk a vércukorszint fenntartásához szükséges cukrot a raktárakból mozgósítja. Ennek a folyamatnak az irányítása az úgynevezett stresszhormonok révén történik, így ha nem reggelizünk rendesen, akkor jó alapot nyújtunk egy feszültséggel teli naphoz. Ráadásul a helyzeten csak ront, ha mindezt megspékeljük egy csésze kávéval is. Mindemellett az sem jelent megoldást, ha reggeli gyanánt csupa gyorsan felszívódó szénhidrátot viszünk be. Energiánk lesz ugyan a nap elején, de ez csak rövid távon érvényesül, két óra elteltével már ismét éhesek leszünk - írja a Házipatika.com.

Mit ehetünk reggelire?

A megfelelő reggelinek tartalmaznia kell rostot, komplex szénhidrátot, fehérjét és zsírt egyaránt. Nem kell viszont tartalmaznia finomított szénhidrátot, és az sem jó, ha úgy eltelít, hogy meg sem bírunk mozdulni. Ettől függetlenül sokszor olyan ételek is terítékre kerülhetnek, amelyeket normálisan ebédre ennénk. Az esetleg fennálló egyéni érzékenységeket természetesen mindig figyelembe kell venni, de ha nincs ilyen, akkor nem ördögtől való a reggeli részeként bármely (akár gluténtartalmú) teljes kiőrlésű gabona vagy háztáji tejkészítmény fogyasztása. Zsiradékként kókuszzsír, vaj vagy olívaolaj javasolható.

Teljes értékű reggeli lehet például:

  • teljes kiőrlésű gabonakenyérből gazdagon elkészített szendvics elegendő vajjal, felvágottal vagy zöldségkrémmel, salátával, zöldséggel;
  • joghurt bundás kenyérrel, zöldsalátával;
  • tojásrántotta kókuszzsírral vagy vajjal elkészítve, sok zöldséggel;
  • főtt tojással gazdagított zöldségsaláta sok olívaolajjal.

Mit ne együnk?

Reggeli gabonapelyhek

Ezek szinte mindegyike finomított szénhidrátnak számít, főként, hogy sokat cukroznak is közülük, hogy a gyermekek számára kívánatosabbak legyenek. Ha pedig tejbe keverik, tovább rontja a helyzetet, hiszen a teljes tej nagy része is szénhidrátforrás (a szárazanyag-tartalom több mint fele laktóz). E helyett inkább joghurtba kevert, házilag készített müzlit érdemes adni csemetéinknek.

Péksütemények

A rostok rendkívül fontosak, a fehér kifli és zsemle pedig nem tesz eleget ennek a kívánalomnak, ahogy az édes finomságok sem, mint a bukta, a kakaós csiga vagy a fánk. Ezek helyett válasszuk a teljes kiőrlésű változatot, lehetőség szerint zöldséges változatban.

Kávé

A kávé ellen nehéz beszélni, főként, hogy rengeteg tanulmány szól a fogyasztása mellett. Ha lehet, mégse ez legyen az első, amivel a szervezet találkozik. Ha nem éhgyomorra isszuk, lassabb a hatása, de nem is borítja fel annyira az anyagcserét, illetve van utánpótlás az energia fenntartására.

Magvak

A különböző olajos magvak hasznos összetevőket tartalmaznak, de önmagukban nem jelentenek megoldást reggelire. Ugyanúgy, ahogy szükségünk van fehérjére és zsiradékra, a megfelelő komplex szénhidrát sem hagyható el, sőt: az a bázis.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés