Magyarország | 2021. 03. 02. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Friss kutatások kimutatták, hogy már a koronavírus tüskefehérjéi is elkezdtek kismértékben mutálódni, de ezek a mutációk nem indokolják a vakcinák átalakítását.

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő vakcinák, mind hatékonyak az új mutációkkal szemben is – mondta Rusvai Miklós infektológus, írja a Hirado.

A mutációkkal szemben a leghatékonyabb vakcina mégis a kínai lehet,

mivel az a koronavírus mind a huszonnégy fehérjéjét tartalmazza.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Az elmúlt napon is 2764 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A szakemberek is napok óta azt hangsúlyozzák, az elkövetkező három hét olyan kihívás elé állíthatja, nemcsak az egészségügyet, hanem a társadalmat is, amelyet még a vírus megjelenése óta egyszer sem tapasztalhattunk meg.

Friss kutatások kimutatták, hogy már a koronavírus tüskefehérjéi is elkezdtek kismértékben mutálódni, de ezek a mutációk egyelőre nem indokolják a vakcinák átalakítását.

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő vakcinák, mind hatékonyak az új mutációkkal szemben is – mondta Rusvai Miklós infektológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette, a jelenleg is zajló harmadik hullámra jellemző, hogy a legtöbb kórházba került ember negyven-ötven év körüli. Ez annak az eredménye, hogy az idősebbek, a veszélyeztetett kórúak nagy többsége már megkapta a vakcinát, így rájuk már nem veszélyes a vírus.

Elmondta, véleménye szerint egy új trend alakult ki a társadalomban, a folyamatos gyanakvás. Egyre gyanakvóbbak vagyunk mindennel szemben, a gyógyszerekkel, az élelmiszerek összetételével, az 5G technológiával. Ez pedig az internet térhódításra vezethető vissza, arra, hogy már nem egy forrásból jutunk az információkhoz, hanem válogathatunk az információhalmazok közül,

és a sok ellentétes információ, a folyamatosan keringő álhírek sokkal gyanakvóbbá tesznek az új, ismeretlen dolgokkal szemben.

Ezért is van az, hogy míg a koronavírus elleni vakcináktól egyes emberek tartanak, addig a legtöbb szülő gondolkodás nélkül beoltatja gyerekét a hagyományos, régóta ismert kötelező oltásokkal, mert annak a hatását, annak a mechanizmusát már ismerték, és hatékonyságát saját magukon is megtapasztalták – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes immunológusok szerint a most is széles körben alkalmazott kínai vakcina lehet a leghatékonyabb a mutációkkal szemben, mivel ez a vakcina a vírus mind a két tucat fehérjéjét tartalmazza.

Kiemelte, a keleti vakcinákkal szemben az elején azért volt fenntartása egyes egészségügyi dolgozóknak, mert nem ismerték behatóan a vakcina kifejlesztésének, tesztelésének folyamatát, mivel a dokumentációkat csak a vakcinaszállítmány előtt egy-két nappal küldték el a gyártók, vagy éppen a vackinaszállítmánnyal egy időben. De miután már elérhető a több ezer oldalas dokumentáció mindkét vakcináról, a kételyek eloszlottak.

A tapasztalatok is azt mutatják, hogy az oltásra behívott emberek nyitottak a keleti vakcinákra is, nem utasítják vissza azokat.

Rájöttek, hogy a vírussal szembeni leghatékonyabb védekezés, megoldás a vakcina, legyen az keleti vagy éppen nyugati.

Zárógondolatként pedig mindenkinek azt tanácsolta, hogy fogadják el azt a vakcinát, amelyet a háziorvosuk felajánl számukra, hiszen az orvosuk ismeri a kórelőzményüket, és annak megfelelően választja ki a leghatékonyabb oltóanyagot.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Pfizer-vakcina kevésbé hatékony lehet az elhízottaknál egy olasz tanulmány szerint. Olasz kutatók egészségügyi dolgozókat tesztelve azt találták, hogy a második adag oltás után az elhízottak esetében csupán mintegy fele annyi antitest keletkezett szervezetükben, mint az egészséges embereknél.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy aki nem kapja meg az oltást nagy eséllyel elkapja a vírust. A budapesti Honvédkórház orvosa hozzátette: aki elkapja ezt a vírust, annál nincs ember, aki megmondja, milyen súlyosságú állapotba fog kerülni: enyhe tünetekkel megússza, vagy súlyos állapotban intenzív osztályra kerül.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés