Ukrajna | 2021. 03. 02. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában likvidálta a Nemzeti Rendőrség belső elhárítása a fegyvertartást engedélyező szolgálatot, mert pénzért árusította a fegyvertartási engedélyeket, és elrendelte minden kiadott fegyvertartási jogosítvány felülvizsgálatát – jelentette be hétfőn Ihor Klimenko országos rendőrfőkapitány videoüzenetében.

Klimenko jelezte, hogy aláírta a rendeletet a rendőrség fegyvertartást engedélyező szolgálatának teljes felszámolásáról - írja a Karpat.in.ua.

A belső álhárítási főosztály munkatársai ugyanis

fél éven át vizsgálódtak a szolgálat tevékenységét illetően – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a nyomozás korrupciós rendszert fedett fel a legális fegyverfajták tartására, beszerzésére, tárolására és viselésére vonatkozó engedélyek kiadását illetően.

A rendőrfőkapitány szerint a – vont- és sima csövű vadászfegyverekre, gázpisztolyokra vonatkozó – engedélyeket a hatályos törvények kirívó megsértésével adták ki, sokszor a kérelmező állampolgár részvétele nélkül.

A korrupt rendőrök a fegyvertartási engedélyek szükséges okmányok nélküli kiadását reklámozó hirdetéseket arcátlan módon tették közzé az interneten, Telegram-csatornákon – mondta a rendőri vezető.

A Nemzeti Rendőrségnek információi vannak arról, hogy

több mint kétezer fegyvertartási engedélyt adtak ki hamis dokumentumok alapján – mondta el Klimenko.

A főrendőr jelezte, hogy az ügyben már négy illetékes rendőri vezetőt bocsátottak el a központi és ötöt a regionális állományból.

Hozzátette, a rendőrségen belül új engedélyeztetési rendszert hoznak létre, és egyenként megvizsgálják minden fegyvertartási engedély törvényességét, a törvényi előírások megsértésével kiadott több mint 2 ezer fegyvertartási engedélyt pedig megszüntetnek, a fegyvereket pedig bevonják.

Korábban hír adtunk arról, hogy az ukrán férfiak fele önvédelem céljából tartana lőfegyvert. Minden harmadik 18 éven felüli ukrán férfi (33%) szeretné, ha önvédelem céljából lőfegyver lenne otthonában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy néhány országból, köztük Ukrajnából, korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra. Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés