Magyarország | 2021. 03. 02. – 20:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Feleslegesen szedik az idős emberek a kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítményeket, mert csontjaik épségét ezek sem védhetik meg - állítja a legújabb tanulmány.

Az idős embereknek csontjuk épségére is fokozottabban kell ügyelniük, amely a csontbontó folyamatok erősödésével egyre sérülékenyebbé válhat. Sok idős szed emiatt vitaminokat, elsősorban kalciumot, illetve a hasznosulását elősegítő D-vitamint is tartalmazó készítményeket. A legújabb kutatások azonban nem igazolták, hogy ezek a készítmények láthatóan csökkentették volna a csípő, illetve egyéb csontok törésének előfordulását - írja a Házipatika.com.

A táplálkozással bevitt kalcium a leghasznosabb

Dr. Jia-Guo Zhao, a kínai Tianjin kórház ortopéd sebésze szerint ezeket a készítményeket teljesen felesleges szedniük az időseknek, csontjaik egészségét és a balesetek előfordulását ugyanis nem befolyásolják. Dr. Zhao a kollégáival 33 klinikai kutatás eredményét vizsgálta meg, amely a kalciumot és a D-vitamint tartalmazó termékek hatásosságát vette górcső alá. A kutatások több mint 51 ezer, 50 évnél idősebb ember egészségi adatait összegezték nagyrészt az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából és Új-Zélandról. Az adatok alapján a készítményeket szedők között nem csökkent számottevően a csípő-, illetve más csonttörés előfordulásának gyakorisága azokhoz képest, akik csak placebokészítményeket kaptak vagy egyáltalán nem szedtek semmit.

A sebész szerint a táplálkozással bevitt kalcium elengedhetetlen fontosságú a csontok egészségéhez, ezért fontos, hogy az idősebbek több tejterméket és zöldséget (különösen babféléket) fogyasszanak az átlagosnál. A D-vitamin pedig elsődlegesen a bőrünket ért napfény hatására képződik, étrendi forrásból korlátozottan pótolható csak - vélekedik Dr. Zhao, aki szerint a megfelelő táplálkozás mellett felesleges a vitaminpótlás.

Mennyi kalciumot kell pótolnunk?

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A WebMD portál egy másik ortopéd sebész véleményét is idézte: Dr. Daniel Smith szerint merész kijelentés azt állítani, hogy ezek a vitaminok egyáltalán nem hasznosak az időseknek. Az egészségügyi ellátást korlátozottan finanszírozó nyugati országokban ugyanis egy csípőtörés kezelése óriási összegeket ró egyes betegekre. Ez pedig eltörpül a rendszeres vitaminpótlás anyagi vonzata mellett. A kutatások pedig nem térnek ki azokra az emberekre, akiknek nem megfelelő a táplálkozásuk, illetve akiket kevés napfény ér - Dr. Smith szerint pedig ezeknek az embereknek szükséges lehet a vitaminok és ásványi anyagok pótlása.

Az emberi test kalciumszükséglete az életkortól, illetve a párhuzamosan zajló élettani folyamatoktól is függ. A bennünk lévő kalcium 99 százaléka csontjainkban, illetve fogunkban raktározódik el, szervezetünk pedig önmagában nem tudja előállítani ezt az ásványi anyagot, így táplálkozással kell pótolnunk. Ha a kalcium szintje túl alacsony, akkor ez csontritkuláshoz vezet, ahhoz azonban, hogy hasznosulhasson, D-vitaminra is szükségünk van. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (IOF) adatai szerint egy 50 évnél fiatalabb nő, illetve 70-nél fiatalabb férfi számára napi 1000 milligramm kalcium bevitele szükséges. Ennél idősebb korban 1200 milligrammra javasolt emelni az adatot.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés