HáziPatika.com

Megosztás


Időnként mindannyian tapasztalhatjuk, hogy kissé jobban hullik a hajunk a megszokottnál, ám a probléma rendszerint rövidesen megszűnik. Talán nem is gondolnánk rá, de gyakran hormonzavarok okozzák a panaszt.

A hajhullás természetes folyamat, hiszen a megújulás jegyében mintegy napi 100 szálat veszítünk el átlagosan, az őszi és tavaszi időszakban pedig ennél erősebben is felléphet a jelenség. Aggodalomra akkor lehet ok, ha valaki jó ideje több szálat talál a fésűben és a ruháján, és úgy veszi észre, hogy nem nőnek helyette újabbak, így hajkoronája fokozatosan ritkul. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni, hogy vajon nem lett-e több a stressz az életében, szed-e esetleg új gyógyszereket (például véralvadásgátlót) vagy táplálékkiegészítőket. Ráadásul sokszor csupán a szem számára tűnik úgy, mintha jobban hullana a haj - ez főleg akkor fordul elő, ha világosról sötétebb hajszínre váltott valaki, így ugyanis könnyebb észrevenni az elvesztett szálakat - írja a Házipatika.com.

Gyakori okok a hajhullás hátterében:

  • stressz
  • fogyókúra
  • vitaminhiány
  • vashiány
  • gyógyszer
  • nőgyógyászati probléma
  • hormonzavar
  • belgyógyászati probléma
  • fejbőr betegségei

Milyen hormonzavarok okozhatnak fokozott hajhullást?

A fokozott hajvesztés hátterében gyakran hormonális probléma húzódik, így célszerű ez irányba is vizsgálatokat végeztetni. Ekkor egyszerű vérvételre van szükség, amellyel ellenőrzik többek között a TSH, a prolaktin, a férfi és a női nemi hormonok, valamint a vércukor és az inzulin szintjét.

Magas tesztoszteronszint

A magas tesztoszteronszint gyakran okoz androgéntípusú hajhullást, így mindenképp érdemes ellenőriztetni a szintjét. Amennyiben túl nagy mennyiségben van jelen, úgy fontos az okok tisztázása, ugyanis a zavart eredményezheti policisztás ovárium szindróma (PCOS),inzulinrezisztencia(IR), klimax, a mellékvese betegségei, stressz, valamint pajzsmirigyzavar is. "Az alapbetegség kezelése a kulcs a tesztoszteron csökkentéséhez" - fogalmazott dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigyzavarok könnyen okozhatnak magas tesztoszteronszintet, ám ez nem törvényszerű. A probléma ennek hiányában is vezethet hajhulláshoz, legyen szó akár alul-, akár túlműködésről. A betegség járhat még menstruációs panaszokkal, a testsúly változásaival, meddőséggel, csökkent hideg- vagy melegtűréssel, szapora vagy épp lassú pulzussal. Szerencsére az állapot legtöbbször gyógyszeres úton orvosolható, ám olykor szükség lehet izotópos kezelésre, esetleg műtétre is.

IR, PCOS

Modern társadalmunk igen gyakori problémája a cukorbetegség előszobájaként ismert inzulinrezisztencia (IR), valamint a PCOS. Az állapot során a tesztoszteron mennyisége túlsúlyba kerülhet a női nemi hormonokkal szemben, ami miatt a petefészkekben ciszták alakulhatnak ki, ugyanis nem megy végbe normál peteérés, tüszőrepedés. A PCOS következménye továbbá a nők "férfiasodása" is, így például a bajusz és a szakáll területén sötét, vastag szőrszálak jelenhetnek meg, hasielhízásfigyelhető meg, a bőr zsírossá, pattanásossá válhat, valamint fokozott hajhullás is felléphet. Az állapot személyre szabott diétával, mozgással és szükség esetén gyógyszeres terápiával orvosolható.