Kína | 2021. 03. 19. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hónapokig tartó vizsgálat után az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a koronavírus-járvány forrása valószínűleg a kínai állatfarmok lehettek.

Ezek az állatfarmok, közülük sok a kínai déli részén található Jünnan (Yunnan) tartományból vagy annak környékéről származhattak,

valószínűleg innen állatokat szállítottak az eladóknak a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan halpiacára,

ahol tavaly felfedezték a koronavírus korai eseteit – mondta Peter Daszak, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínába utazó csapatának ökológusa az NPR amerikai közszolgálati rádiónak, írja a Hirado.

Ezek az állatok a környéken élő denevérekben megtalálható új koronavírussal fertőződhettek meg.
A WHO várhatóan a következő hetekben adja ki jelentését, amelyben közli a kutatás teljes eredményét – tudhattuk meg a ScienceLive tudományos hírportál cikkéből.

Januárban a WHO szakértői csoportja Kínába utazott, hogy megvizsgálja, hogy honnan indult a halálos járvány, amely mára több mint 120 millió embert fertőzött meg,

és világszerte 2,6 millió ember életét követelte.

A vírus eredetével kapcsolatban összeesküvés-elméletek százai születtek, beleértve azt is, miszerint a vírus egy vuhani laboratóriumból „szökött” ki. Ám ezt a feltételezést a WHO Kínába küldött nyomozócsapatai elutasították.

A tudósok, szakértők abban egyetértenek, hogy a koronavírus eredetileg a denevérekben volt, és onnan került – valószínűleg egy köztes faj révén – az emberekbe. A WHO pontos megállapítása szerint a vírus a denevérekből az állatfarmok haszonállataiba, majd az emberekre is átterjedt.

2020 februárjában Kína leállította ezeket a gazdaságokat, valószínűleg azért, mert a kínai kormány úgy gondolta, hogy ezek a denevérektől az emberekig terjedő útvonal részei – mondta Daszak.

A kormány utasításokat küldött a gazdálkodóknak arról, hogyan kell eltemetni, megölni vagy elégetni a fertőzött állatok tetemét úgy, hogy a betegséget ne terjesszék tovább – tette hozzá.

Ám a WHO még továbbra sem tudta kideríteni,

hogy pontosan mely állatok hordozhatták a vírust a denevérektől az emberig.

„Úgy gondolom, hogy a SARS-CoV-2 először Dél-Kínában került az emberek közé” – fogalmazott Daszak. A WHO bizonyítékot talált arra is, hogy ezek az állatfarmok vírushordozó állatokat szállítottak a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piacra.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszországban kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját. A hatóság szerint a SARS-CoV-2 vírusnak a brit változathoz és két, a dél-afrikai mutációhoz tartozó 28 izolátumát sikerült kiszűrni.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehországban lassul a koronavírus-járvány terjedése. Továbbra is magas azonban a kórházban kezelt betegek száma.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés