Ukrajna | 2021. 03. 19. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a Belügyminisztérium a parlamenti képviselőkkel együtt kidolgozza azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy önkéntesen segíthessenek a rendőröknek.

A törvénytisztelő sofőrök pénzt kereshetnek a közlekedési szabálysértők bejelentésein

– jelentette ki Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes egy sajtótájékoztatón, írja az Unian.ua.

Herascsenko elmondása szerint a Belügyminisztérium a parlamenti képviselőkkel együtt olyan törvényjavaslatot dolgoz ki, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy önkéntes asszisztensekké váljanak a rendőrök számára.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy van olyan szoftver, amely lehetővé teszi az okostelefon videofelvevőként való használatát.

Elég lesz, ha a sofőr beteszi a telefont az autó szélvédője elé, és rögzíti az úton történő helyzetet.

"Ha a sofőr észreveszi, hogy valaki áthajtott a "piroson", vagy balesetet követett el, elmenekült a helyszínről, vagy megfordult a záró vonalon, vagyis nyilvánvaló közlekedési szabályok megsértését rögzítette,

akkor a sofőr egy kattintással a rendőrségre küldheti el a videofelvétel utolsó 30 másodperét.

A rendőrség pedig ennek a videónak alapján jogosult lesz a szabálysértésről adminisztratív feljelentést kiállítani. Van egy elképzelés, hogy a jogsértést jelentő sofőr megkapja a bírság összegének 10%-át" - mondta Herascsenko.

Hozzátette azt is, hogy a törvényjavaslatot a tervek szerint idén májusban mutatják be.

Korábban hírt adtunk arról, hogy új bírságok szerint vontak felelősségre egy részeg sofőrt Munkácson. Többek között az ittas vezetésért kiszabott bírság 34 000 hrivnya, a jogosítvány nélküli vezetésért pedig 20 400 hrivnya pénzbírság jár.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 20,4 ezer hrivnyára büntettek meg egy szabálysértő sofőrt Ukrajnában. Ukrajnában miután új bírságokat vezettek be a közlekedési szabályokat megszegő járművezetőkre, megjelentek az első szabálysértők. Korábban 510 hrivnyával megúszták volna a szabálysértést.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés