Origo
Megosztás


Egy pôrto velho-i kórházban koronavírus fertőzésben halt megy Aruká Juma, aki 1999 óta volt az amazóniai Juma törzs egyedüli férfi tagja.

Aruká a koronavírus fertőzést az amazóniai törzsek élőhelyén nagy számban megforduló favágóktól és bányászoktól kaphatta el - írja az Origo.

Az amazóniai törzsek védelmével foglalkozó jótékonysági szervezet egyik munkatársa szerint a koronavírus egész törzseket és kultúrájukat irt ki, 

ezért a törzstagok életének védelme az ő esetükben még inkább élet és halál kérdése.

Az őslakos emberekre a koronavírus sokkal veszélyesebb, mint a Brazília településein élőkre. Az elszigetelt törzsekben élő őslakosok immunrendszere ugyanis nem ugyanolyan, és nem ugyanolyan erős, mint egy átlagemberé, ezért a Covid-19 vírus számukra még halálosabb lehet. A törzsekben a koronavírus miatti halálozási arány 58 százalékkal magasabb a brazil átlagnál.

A populáció fertőzési aránya is jóval magasabb, csaknem 68 százalékos.

A vírus eddig 970 őslakost ölt meg csak Brazíliában, és több mint 500 ezret fertőzött meg. Különösen szomorú volt az az eset, amikor egy törzsből 10 kisgyermeket ragadott el a fertőzés.

Raphaela Lopes, a Justica Global szervezet ügyvédje elmondta, hogy most is több őslakos csoport utolsó tagjai élig végnapjaikat koronavírus-fertőzés miatt.

Utánuk pedig nem születnek már újak.

Aruká Juma, akit saját törzséről neveztek el, az 1930-as években született, halálakor 86-90 éves lehetett. Ő volt az utolsó ember, aki folyékonyan beszélte a Juma nyelvet, és szemtanúja volt törzse lassú és folyamatos pusztulásának.

A Juma nép a XVIII. században még 15 ezer főt számlált, a legtöbbet fennállása során. De az azt követő időszakok betegségei, az őslakosok irtása, élőhelyük kifosztása és lerombolása erősen megtizedelte a számukat. 1943-ra már csak 100 Juma maradt. 1964-ben egy mészárlást követően már csak hatan maradtak. Amikor Aruká bátyja 1999-ben meghalt, Aruká egyedüli férfi túlélő maradt.

Arukának csak lányai voltak, s mivel a törzsi tradíciók apáról fiúra szállnak, a Juma törzs Arukával véget ért.

Aruká egy 2016-ban adott interjúja során arról panaszkodott, hogy nehezen tudott unokáival beszélgetni, mert a gyerekek már csak portugálul beszélnek.

Azokra az időkre gondolok, amikor még sokan voltunk, emlékezett utolsó interjújában a törzs utolsó tagja.Forrás