Kína | 2021. 03. 19. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be Kína tisztségviselői ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt - írta vezércikkében a China Daily című kínai pártlap szerdán este.

Az újság szerint a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr - írja az MTI.

A szankciók tervének híre szerdán szivárgott ki, uniós források szerint az EU tagállamai a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák majd meg.

Az EU a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számlája zárolásával sújtana.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, az intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elvett gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".

A kínai pártlap a Hszincsianggal kapcsolatban kínai részről jellemzően hangoztatott álláspontot ismételve a nyugati sajtó egy részében megjelent "igaztalan vagy elfogult tudósításokat" tette felelőssé a Hszincsianggal kapcsolatos "félreértésekért" vagy "az igazság ismeretének hiányáért".

A China Daily vezércikkében kiemelték: elfogadhatatlan lenne az EU részéről, hogy az emberi jogi kérdéseket összekapcsolja azzal a kétoldalú befektetési egyezménnyel,

amelynek előkészítési tárgyalásait tavaly decemberben zárták le.

"A megállapodás mindkét fél érdeke" - húzták alá, hozzátéve: "egy olyan egyezmény politizálása, melynek megvitatása évekbe tellett, súlyos csapást mérne az egyébként baráti kétoldalú kapcsolatokra".

Korábban hírt adtunk arról, hogy keményen üzent Kim Dzsong Un húga az USA-nak. Ha békét akar az új amerikai kormány, akkor "kerülnie kell a balhét" - jelentette ki kedden Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Kína gazdasága 2035-re a mostani duplájára nőhet. Ehhez a teljesítményhez évente legalább 4,7 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!