HáziPatika.com

| 2021. 03. 18. – 10:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha néha-néha meg kell vakarni, az még nem jelent gondot, ha azonban a tünet állandósul, és hosszú ideje fennáll, annak biztos, hogy van oka - esetenként egészen meglepő is. Mutatjuk, mik lehetnek a viszkető fejbőr hátterében.

Korpa

A korpa az egyik leggyakoribb ok, sőt, ha egészen pontosak akarunk lenni, a legtöbbeknek az úgynevezett seborrheás dermatitisz miatt viszket a fejbőrük. A korpásodás a sebborrheás dermatitisz legenyhébb formája, amely egy száraz, pikkelyes, zsíros vagy hámló bőrrel járó kórkép. "Időjárás-változás, a stressz, de a túlzott cukorfogyasztás is segítheti a fellángolását" - mondja Dr. Jennifer Haley bőrgyógyász - írja a Házipatika.com.

Napégés

A viszketés napégés után is elég jellegzetes tünet, szögezi le Dr. Tsippora Shainhouse bőrgyógyász. Ha egész nap kint vagyunk a napon, és elfelejtünk sapkát, kalapot felvenni, könnyen lepirulhat a bőrünk. A hideg zuhany vagy a hidrokortizon-tartalmú krémek enyhíthetnek az égés előidézte panaszokon, így a többi között a viszketésen is.

Rossz hajmosási szokások

A fejbőrünk hasonló az arcbőrünkhöz, tehát rendszeres tisztítást igényel. Amennyiben azonban nem mossuk elégszer, vagy elég alaposan, hamar megtelepedhet rajta a piszok, a különféle hajápoló szerek összetevői, az izzadság stb., ez pedig evidens módon viszketéssel járhat - figyelmeztet Dr. Shainhouse. A szakember a mindennapos hajmosást javasolja, de akinek ez túl sok lenne, annak heti 2-3 alkalom is elég lehet.

Túl szoros copf

Kevesen gondolnák, de a túl szoros copf is előidézhet nem múló viszketést. "Aki egész nap felkötve hordja a frizuráját, ráadásul sok haja van, aminek "cipelése" nehéz, az óriási stressznek teszi ki a fejbőrét. Idővel viszketés jelentkezik, ami enyhe tünet, de súlyos esetben a haj elvékonyodhat, és elkezdhet hullani" - magyarázza Dr. Shainhouse.

Szarkoidózis

Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, a szarkoidózis a különféle belső szervek, jellemzően a tüdő vagy a nyirokcsomó sejtes immunreakciója, amelynek hatására granulóma (a szervezet kötőszövetes reakciója valamilyen idegen anyagra) képződik a szerveken. Dr. Rhonda Q. Klein bőrgyógyász szerint ritkán, de ez is okozhat fejbőrviszketést. Akkor érdemes gyanakodni rá, ha a következő tünetek nagy részét is tapasztaljuk: fáradtság, láz, megduzzadt nyirokcsomók, súlyvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, száraz köhögés, homályos látás, fényérzékenység.

Bőrrák

A szarkoidózishoz hasonlóan a bőrráknak sem a fejbőrviszketés a vezető szimptómája, de bizonyos esetekben érdemes gondolni rá, szögezi le Dr. Klein. A melanománál jelentkezhet a leggyakrabban, de a bőrrák más típusainál is számolhatunk vele.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!