MTI

Megosztás


Nem bizonyított, hogy az időjárás, illetve az évszakok közvetlen hatással lennének a koronavírus terjedésére - figyelmeztetett szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői csoportja, amely nem zárta ki azonban azt sem, hogy a kór a jövőben szezonális járvánnyá válik.

A WMO óva intett attól, hogy egyedül a közelgő tavasz melegebb időjárására hivatkozva enyhítsenek a koronavírus elleni intézkedéseken - írja az MTI.

A pandémia első évében járványhullámoknak lehettünk tanúi,

növekvő mutatókkal a melegebb évszakokban és a melegebb régiókban, és nincs bizonyíték arra, hogy ez az idén ne történne meg - hangsúlyozta Ben Zaitchik, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakértője a WMO testületében.

A járványfolyamatok terjedésének modellezése azt mutatja, elképzelhető, hogy a járvány idővel szezonálissá szelídül, és ebben az esetben előre lehet jelezni az újabb hullámokat a levegőminőség és az időjárás megfigyelésével. 

A szakemberek jelentése szerint a járványhelyzetet mindenekelőtt az óvintézkedések, így a maszkviselésre és az utazások korlátozására vonatkozó szabályok, valamint a magatartásformák megváltozása befolyásolják.

A légúti vírusfertőzések gyakran szezonálisak, mint például az influenza esetében, amely gyakrabban fordul elő ősszel és télen.

A szakértők hangsúlyozták, hogy kevésbé ismertek a fertőzések évszakfüggőségével kapcsolatos mechanizmusok. Mint írták, abból kell kiindulni, hogy egy sor tényező közrehat ebben a mechanizmusban, így az időjárás és az évszak hatása a vírus túlélőképességére, illetve az emberek ellenálló képessége és viselkedése.Forrás

MTI