MTI

| 2021. 03. 17. – 13:00 | USA |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Két évtizedes rekordot dönthet a mingránsáradat, az átkelési kísérletek száma az Egyesült Államok délnyugati határán - írta közleményében Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter.

 “Olyan ütemben haladunk, hogy jelenleg több személlyel találkozhatunk a délnyugati határon, mint az elmúlt 20 évben bármikor” – fogalmazott Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, közlia az MTI.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a helyzet nehéz, és időbe telik, amíg megoldódik,

de – mint kiemelte – az adminisztráció végső célja “egy biztonságos, legális és rendezett bevándorlási rendszer működtetése”.

"A legtöbb egyedülálló felnőttet és a családok egy részét kiutasítjuk, de nem utasítjuk ki a kísérő nélkül érkező gyermekeket. Biztosítjuk a határunkat, végrehajtjuk az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közegészségügyi előírásait, hogy megvédjük az amerikai embereket és magukat a migránsokat is" - fogalmazott a belbiztonsági miniszter.

Mayorkas hozzátette: jelentős fejfájást okoz az Egyesült Államoknak, hogy Mexikó gyakran megtagadja egyes családok visszafogadását. Néhány napja az Egyesült Államok vámügyi és határvédelmi ügynöksége (CBP) bejelentette:

Februárban több mint 100 ezer migráns próbált átkelni az amerikai határon, ami 28 százalékos növekedés januárhoz képest. Ezzel párhuzamosan - úgy fogalmaztak - drámai mértékben megnőtt a megőrzés alatt tartott kiskorú bevándorlók száma is.

Szakértők szerint az elmúlt időszakban több olyan kormányzati intézkedés is született, amely arra ösztönözte a közép-amerikai migránsokat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé. A múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök hatályon kívül helyezte elődje, Donald Trump "Maradj Mexikóban" nevű intézkedését, amely idáig arra kötelezte a közép-amerikai menedékkérőket,

hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

Biden ezenkívül leállította a - szintén Trump elnök által prioritásnak tartott - mexikói határfal építését is. A demokrata elnök újraindította azt a 2012-es bevándorlási programot, amelynek értelmében megvédik azokat a fiatalokat a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott kedd esti interjújában élesen bírálta Joe Biden hivatalban lévő elnök bevándorlási politikáját, példátlan méretű válságra figyelmeztetve az Egyesült Államok déli határán. Azt mondta, migránsok százezrei indultak meg az Egyesült Államok irányába.

"Tönkreteszik az országunkat" – utalt Trump a Biden-adminisztrációra.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg rekordmértékű az illegális határátlépések száma, de ez hamarosan "sokkal, de sokkal rosszabb is lehet". A határsértések száma soha nem látott magasságokba emelkedhet - figyelmeztetett a korábbi amerikai elnök.

A mexikói kormány az elmúlt időszakban többször nehezményezte a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját, ugyanis a latin-amerikai országban migrációs krízis alakult ki,

és újabb bűnözői csoportok jelentek meg, amelyek hasznot húznak a bevándorlás megszervezéséből.

A CBP jelentése szerint februárban a határt illegálisan átlépő emberek mintegy 30 százaléka 18 éven aluli volt. Csaknem 30 ezer kísérő nélküli gyermeket vettek őrizetbe - körülbelül ötször többet, mint januárban -, közülük csaknem 3 ezren 12 évnél fiatalabbak voltak.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a migránsok között több a fertőzött. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bevándorlók figyelmen kívül hagyják a járványügyi intézkedéseket.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az USA-ban megkezdődött az első migránsok befogadása. Joe Biden bevándorlással kapcsolatos intézkedései meghívóként szolgának az illegális bevándorlók számára.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!