HáziPatika.com

Megosztás


Bár sokan tapasztaljuk az érzékeny bőr jeleit, nagyon nehéz eligazodni az érzékeny bőrrel kapcsolatos, olykor ellentmondó információk között. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász válaszol.

Az érzékeny bőr tulajdonképpen hiper-reaktív, vagyis aránytalanul nagymértékben reagál a külső hatásokra

Igaz. Az érzékeny bőr "indokolatlanul" nagymértékben reagál a fizikai, vagy kémiai hatásokra. Kipirosodik, viszket, feszül, olykor "ég" az irritált bőrfelület, és lassabban regenerálódik - írja a Házipatika.com.

A fokozott bőrérzékenység hátterében genetikai hajlam is lehet

Igaz. A bőr érzékenysége összefüggésbe hozható örökletes hajlammal. Ha a bőr vékony, a faggyúmirigyek aktivitása alacsony, akkor jellemzően érzékenyebb is, és ezt alapvetően az öröklött tulajdonságaink határozzák meg.

A bőr érzékenységét egyéb bőrprobléma is befolyásolhatja

Igen, az érzékeny bőr vékonyabb és finomabb, a fokozott érzékenység pedig akár az aktív faggyúmirigyek hiánya is okozhatja, hiszen az általuk termelt faggyú képezi az első védelmi vonalat szervezetünk számára a külső hatásokkal szemben. Ha ez a réteg hiányzik, vagy nagyon vékony, az befolyásolhatja érzékenységét. Ezzel hozható az is kapcsolatba, hogy az érzékeny bőrűek körében gyakoribb az ekcéma.

Az érzékeny bőr problémaköre a férfiakat kevésbé érinti

Igaz. A férfiak bőre eltér a nőkétől: vastagabb, és jóval több aktív faggyúmiriggyel rendelkezik, így a férfiak bőre természetes módon sokkal ellenállóbb a külső hatásokkal szemben.

Az érzékeny bőrről a megfelelő kozmetikumok használatával gondoskodhatunk legjobban

Igaz. Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel, és kimondottan az ilyen bőrjellegre kifejlesztett kozmetikumokat érdemes használni ápolása során: ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak olyan irritáló anyagokat, mint például az alkohol, illatanyagok, vagy színezékek. A cél mindig a bőr megnyugtatása, és megerősítése. Az érzékeny bőrűeknek érdemes kerülniük a szappanok használatát, helyette olyan szelíd lemosókat érdemes előnyben részesíteni, mint amilyenek a micellás arctisztítók is. Ezek alaposan, mégis gyengéden tisztítanak. A pórusösszehúzó vagy hámlasztó termékeket szintén érdemes elkerülni.

Az érzékeny bőr csak a külső, leginkább éghajlati hatásokra reagál kellemetlen tünetekkel

Nem, illetve nem teljesen igaz, ugyanis a külső hatások mellett a belsők is ugyanolyan fontosak lehetnek. Külső hatások közé soroljuk az olyan környezeti tényezőket, mint a hőmérsékletváltozás, a szél, vagy a légszennyezés, de irritációt válthat ki, ha túl fűszeres ételt, kávét és alkoholt fogyasztunk, olykor pedig a stressz is megmutatkozhat ilyen jellegű bőrreakció formájában.

Bőrünk és érzékenysége nem változik életünk során

Tévedés! Az évek múlásával bőrünk veszít rugalmasságából, csökken a faggyútermelése, ezért egyre gyakrabban és akár egyre intenzívebben jelenhetnek meg az érzékeny bőrre jellemző tünetek. A megoldás ebben az esetben is a megfelelő kozmetikumok alkalmazásában rejlik: kimondottan az érzékeny bőrre kifejlesztett termékeket érdemes használni a napi ápolási rutin során.

Az érzékeny bőr egy bőrtípus, mely általában száraz is

Tévedés! Hosszú ideig élt az a meggyőződés, hogy az érzékeny bőr száraz is. Ma már tudjuk, hogy ez félrevezető: az érzékeny bőr nem egy bőrtípusféle, inkább csak bőrjelleg. Bármely bőrtípus lehet érzékeny, még a kombinált, vagy a zsíros is.

A bőr érzékenységét nem lehet fokozni

Sajnos tévedés. A bőr alapvetően rendelkezik egy bizonyos fokú ellenálló képességgel. Ha azonban rendszeresen irritáljuk, például gyakrabban zsírtalanítjuk az ajánlottnál, nem képes regenerálni saját védő lipidrétegét, ezért az érzékeny bőrre jellemző tünetek előbb-utóbb meg fognak jelenni. Ha továbbra is folytatjuk ezt a gyakorlatot, akkor bőrünk egyre érzékenyebbé, a tünetek pedig egyre erősebbé válnak.

A napfény és a gyógynövények segítenek megnyugtatni az érzékeny bőrt

Éppen ellenkezőleg! A napsugárzás komoly stressz lehet az érzékeny bőr számára, ezért mindenképpen ajánlott kerülni, illetve megfelelő faktorszámú napozókozmetikumokat használni. Agyógynövényekszintén irritáló hatásúak lehetnek és akár allergiás reakciókat is kiválthatnak.