Ukrajna | 2021. 03. 17. – 08:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Megszavazta kedden a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) megyei tanács azt a határozatot, amelyben a kormányhoz, valamint a sport- és ifjúsági minisztériumhoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy Sztepan Banderáról, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítójáról nevezhessék el városuk sportarénáját.

A döntést a kormánynak kell meghoznia, ugyanis a stadion állami tulajdonban van - írja az MTI.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint

a döntés újabb diplomáciai vihart kavarhat Ukrajna és Lengyelország között.

E hónapban ugyanis egy másik nyugat-ukrajnai város, Ternopil az UPA egy másik volt vezetőjéről, annak főparancsnokáról, Roman Suhevicsről nevezte el stadionját.  

A ternopili döntés ellen tiltakozott a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, Ternopil lengyel testvérvárosa pedig bejelentette, hogy felfüggeszti a kapcsolatokat és a közös projekteket az ukrán várossal, valamint Joel Lion, Izrael ukrajnai nagykövete is rosszallásának adott hangot.

Az ukrán külügyminisztérium az utóbbira azt válaszolta, hogy a diplomatáknak az ukrán és az izraeli nép közötti barátság és kölcsönös tisztelet erősítésén kell munkálkodniuk, és nem fordítva - emlékeztetett a hírportál.

Az 1942-ben Bandera által alapított Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA) - az ukrán történészek jelenlegi álláspontja szerint - fő célja a független ukrán állam megteremtése volt.

Ennek érdekében eleinte együttműködött a náci németekkel,

később viszont szembefordult velük, mivel éppúgy, mint a szovjeteket, őket is megszállóknak tekintette, és ezután mindkét hadsereg ellen harcot vívott a második világháborúban.

AZ UPA szerepe a második világháborúban azonban sokak által máig vitatott. A lengyelek és az ukránok között komoly vitát okoz a volinyi mészárlás megítélése. A régióban 1943-ban az UPA - lengyelországi történészek szerint - több mint százezer lengyelt mészárolt le.

Ukrán kutatók szerint viszont a tragédiát az váltotta ki, hogy a megszálló hitleristák ellen küzdő lengyel földalatti Honi Hadsereg az UPA ellen is harcolt, és ebbe a lengyel civil lakosság is bekapcsolódott.

A mészárlás az ő értelmezésükben megtorlás volt UPA-partizánok és vétlen ukrán nemzetiségű civilek haláláért.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Krím hét évvel ezelőtti annektálása óta Ukrajna először készítette el a félsziget deokkupációs és reintegrációs stratégiáját, a krími platform egyesíti a világot, hogy visszaszerezze Ukrajnának, ami ukrán – írta Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren kedden.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Moszkva óvja Kijevet attól, hogy tovább fokozza a feszültséget a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében, és az erőszak forgatókönyvét alkalmazza - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés