Ukrajna | 2021. 03. 16. – 12:40 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában keddre több mint 9600 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami 2850-nel több a megelőző napinál, és ismét sokan, több mint 260-an haltak bele a betegségbe egy nap alatt.

A múlt héten is folyamatosan nagymértékben nőtt a napi fertőzöttszám az országban, csak a hétvégén csökkent, aminek az az oka, hogy hétvégenként kevesebb beteg fordul orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek - írja az MTI.

A kedden közölt adatok alapján az elmúlt napban 9642 új esettel 1 477 190-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 264-gyel 28 697-re.

Eddig 1 232 209-en gyógyultak meg,

az aktív betegek száma viszont több mint háromezerrel 216 284-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban most a korábbiaknál kevesebb, 2005 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban számuk többször négyezer fölött volt.

A legtöbb új beteget, 1065-öt ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. A megyeszékhelyen, Lviv (Lemberg) városában öt újabb kórházat készülnek megnyitni Covid-betegek fogadására, mert telítettek az egészségügyi intézmények súlyos betegekkel - közölte Andrij Szadovij polgármester kedden a Facebookon. Szavai szerint kezdetnek 366 ággyal bővítenének.

Közölte, hogy jelenleg 652 beteget ápolnak kórházban, többségüknek oxigéntámogatásra van szükségük.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján még hozzátette, Lvivben úgy döntöttek, hogy az iskolák 5-9. osztályaiban távoktatásra térnek át.

Denisz Smihal miniszterelnök törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben kezdeményezi, hogy mentesítsék minden felelősség alól a következményekért a koronavírus elleni vakcinák gyártóit, a forgalmi engedélyek tulajdonosait, valamint az oltást végző egészségügyi alkalmazottakat - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A törvénytervezet szövege szerint Ukrajna ezzel a COVAX nemzetközi kezdeményezés feltételeit teljesíti.

A COVAX-on keresztül már jóváhagytak Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer-vakcinát, ami még nem érkezett meg az országba. Egyelőre egyfajta oltóanyaggal rendelkeznek, félmillió dózissal az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcinából.

 Az egészségügyi tárca keddi közlése szerint eddig 62 083-an kapták meg az oltást az országban, közülük hétfőn 8928-an. Az oltásokat az elmúlt napon 193 mobil csapat végezte. Eddig 265 601-en iratkoztak fel várólistára, számuk egy nap alatt több mint nyolcezerrel nőtt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ha Ukrajnában a régiók több mint 50%-a vörös lesz, teljes lezárást vezetnek beMint tudjuk, Ukrajna február 24-e óta adaptív karantént működtet, amelyen belül az egész ország négy zónára oszlik (piros, narancs, sárga, zöld).

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy még szeptember 1-je előtt beoltják a pedagógusokat Ukrajnában. Azt azonban nem közölte Viktor Ljasko, hogy mikor kezdődik az oktatók vakcinációja.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés