Magyarország | 2021. 03. 16. – 13:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk, a vírus elleni leghatásosabb célzott védekezést pedig a vakcinák jelentik – nyilatkozta Müller Cecília, az M1-nek.

Az országos tiszti főorvos örvendetesnek tartja,

hogy folyamatosan nő a védőoltásokkal szembeni bizalom.

Hangsúlyozta: a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinák mindegyike hatásos a koronavírussal szemben - írja a Hirado.

Több mint egy éve, hogy a mindennapjaink részévé vált Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása. A WHO ugyanis 2020. március 11-én jelentette be, hogy a koronavírus világjárvánnyá vált.

Müller Cecília elmondta, fáradtnak érzi magát, hiszen hosszú ez az időszak, amit közösen a vírus elleni küzdelemben folytatunk.

„Amikor Kínában elkezdődött a járvány, rendkívül szigorú intézkedéseket hoztak. A kínai járványügyi hatóság korán lépett, ugyanakkor nem zártak le teljesen a határokat, így volt mozgás a földrészek között” – magyarázta.

Az elején senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány világjárvánnyá nő. Ugyanakkor azóta sok ismeret összegyűlt a kórokozóról is,

hiszen laboratóriumok működnek a világban a vizsgálatára.

Kiemelte, magyar kollégái, a virulógusok, a szakemberek szinte naponta folytatnak online konferenciákat, hogy minden ismeretet kicseréljenek.

„Ez egy olyan rendkívüli helyzet, ahol össze kell tenni valamennyi tudásunkat, hiszen egy nagy ellenségünk van: a koronavírus” – emelte ki.

Jelenleg a vakcinák jelentik a leghatásosabb védekezési módot a koronavírus ellen. A védőoltások használata szinte a kultúránkba ivódott.

Az, hogy nincsenek nagy járványok, nincsenek gyermekkori megbetegedések, kiirtottuk a járványos gyermekbénulást, nincs kanyaró – egy-egy behurcolt esettől eltekintve – a védőoltásoknak köszönhető – mutatott rá.

Hozzátette, a védőoltások már bizonyítottak. Tizenkétféle betegség ellen kapnak a magyar gyerekek védőoltást, amelyek hatékonyak, és erre fűzik fel a védekezési stratégiát is.

A korábban ismert koronavírusok ellen elkezdődött már korábban egy vakcinafejlesztés, de mivel helyben maradtak, és nem léptek át egy-egy földrészt, ezért alábbhagytak a fejlesztések.

„Nem a nulláról kellett indulni, hanem ezekre alapozva,

már egy fejlesztési szintről tudták folytatni a munkát a vakcinafejlesztők” – hangsúlyozta.

„Egy-egy kórokozó határozza meg, hogy melyik az a technológia, amivel hatásos oltóanyagot lehet ellene kitermelni. Valamennyi vakcina, bármilyen technológiával készült: hatásos. Ezért nem kell válogatnunk közülük, mert mindegyik megfelel annak a kívánalomnak, hogy magas szintű immunválaszt váltson ki, védőegységet adjon, és biztonságos legyen” – részletezte.

Müller Cecília kiemelte, hogy „oltónemzet vagyunk”, annyira régiek az oltásokkal kapcsolatos hagyományaink, a WHO képviselői nem is akarták elhinni, hogy ennyire fegyelmezett és jól dokumentált a hazai oltási rendszer.

A tiszti főorvos örömtelinek nevezte, hogy egyre nagyobb a koronavírus elleni védőoltások iránti hajlandóság is.

A legfontosabb feladatnak a magyar lakosság megvédését, egészségének megóvását nevezte, és hozzátette, „megharcoljuk a saját harcunkat a koronavírus ellen”.

Már csak elég oltóanyag kellene, hogy, aki szeretne oltakozni, az hozzájusson a vakcinához – emelte ki.

A koronavírus elleni vakcinára a regisztráció folyamatos a Vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az a 60 év feletti, aki még nem tette, postán is visszaküldheti a Magyar Államkincstárhoz a jelentkezését. A regisztráltak névsorát heti rendszerességgel frissítik és továbbítják a háziorvosokhoz.

Amennyiben valakinek nincs internetes elérhetősége, az interneten történő regisztrációban rokona, ismerőse is nyújthat segítséget részére,

így tudnak a leggyorsabban regisztrálni.

Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg az adatait, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatokat tapasztal, akkor az ingyenesen hívható 1818 telefonszámon vagy az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail-címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint 120 millió koronavírus fertőzött van a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy durvul a járvány harmadik hulláma. Szlávik János elmondta, a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés