Ukrajna | 2021. 03. 16. – 14:43 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában március elején a válaszadók több mint fele (51,5%) azt válaszolta, hogy nem szándékozik beadatni magának a koronavírus elleni oltást.  

Az elutasítás fő oka az Ukrajnában alkalmazott vakcinák iránti bizalom hiánya.

Ezt bizonyítják a Razumkov Központ felmérésének adatai – írja az RBC Ukraina hírportál.

A felmérés szerint a válaszadók 12%-a fog oltást kapni a közeljövőben (vagy már be is oltották őket), 16%-uk később oltatja be magát, 10%-a csak akkor kívánja megtenni, ha ez formai követelményekhez szükséges (például külföldi utazások esetén), 10%-uk pedig még nem döntött.

A megkérdezettek 52 százaléka nem mond le a COVID-19 elleni oltásról, ha az ingyenes lesz, 22,5%-uk hajlandó fizetni érte, további 5% pedig hajlandó fizetni hogy soron kívül oltassák be, 21%-uk még nem döntött. 

Azok a válaszadók, akik nem akarják beoltatni magukat, leggyakrabban ezt azzal indokolják, hogy véleményük szerint az Ukrajnában alkalmazott oltások

nem elég hatékonyak vagy biztonságosak,

de készek "valamilyen más" oltással beoltatni magukat (ezt a választ adták az oltást elutasítók 45%-a).

További 27%-uk azzal indokolja elutasításukat, hogy véleményük szerint az oltás kockázata meghaladja a betegség kockázatát, 10% azzal, hogy már volt koronavírusuk, 7%-uk orvosi ellenjavallattal rendelkezik, 3%-uk hisz abban, hogy a megbetegedés valószínűsége nagyon alacsony.

A tanulmányt a Razumkov Központ végezte 2021. március 5. és március 9. között Ukrajna-szerte, az Oroszország által elfoglalt területek kivételével.  

Összesen 2018 válaszadóval személyes interjú módszerrel készítettek interjút a lakóhelyen. Az elméleti mintavételi hiba (kivéve a tervezési hatást) nem haladja meg a 2,3%-ot 0,95 valószínűséggel.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában megint gyorsult a fertőzés terjedése. Ukrajnában keddre több mint 9600 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami 2850-nel több a megelőző napinál.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ha Ukrajnában a régiók több mint 50%-a vörös lesz, teljes lezárást vezetnek be.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés