MTI

| 2021. 03. 16. – 13:00 | Észak-Korea |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha békét akar az új amerikai kormány, akkor "kerülnie kell a balhét" - jelentette ki kedden Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga.

Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga maga is magas tisztséget tölt be az országot irányító kommunista Koreai Munkapártban - írja az MTI.

A KCNA állam hírügynökség szerint a nagy befolyással rendelkező Kim Jo Dzsong

mindenekelőtt az éppen folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös tavaszi hadgyakorlatokat kifogásolta.

A nyilatkozatot egy nappal az amerikai külügyminiszter és a védelmi tárcavezető szöuli látogatása előtt tették közzé.

 "Megragadjuk ezt az alkalmat, hogy figyelmeztessük a földünkön lőporszagot eregetni próbáló új amerikai vezetést. Ha nyugodt álmokat szeretne a következő négy évben, inkább tartózkodjon a balhékeltéstől, amint éppen első lépéseit teszi" –hangoztatta Kim Jo Dzsong, akit a KCNA idézett.

"A hadgyakorlatok tartása és az ellenségeskedés nem fér össze a párbeszéddel és együttműködéssel" - tette hozzá Kim Jo Dzsong, aki nyilatkozataiban a szöuli vezetés éles bírálójaként vált ismertté. Nagyban becsmérelte Dél-Koreát, amiért a koronavírus-járvány, valamint a belpolitikai és gazdasági nehézségek miatt számítógépes szimulációkra korlátozta a hadgyakorlatot.

Kijelentette, hogy a 2018-ban fejlődésnek indult Korea-közi kapcsolatok nem térnek vissza egyhamar,

és Észak-Korea résen lesz az esetleges további provokációk miatt. Közölte azt is, hogy Phenjan fontolóra veszi a kilépést a Korea-közi katonai megállapodásból, amely feszültségek enyhítését szolgálja a határon. Hozzátette, hogy a kommunista ország vezetése megvizsgálja egy sor olyan szervezet feloszlatását is, amely az együttműködés javítását szolgálja Dél-Koreával.

A Fehér Ház hétfői közlése szerint Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok párbeszédre irányuló próbálkozásait.

Az Egyesült Államok Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt látványos enyhítési politikába kezdett Észak-Koreával szemben. Trump háromszor találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, egy alkalommal az Észak- és Dél-Korea közötti panmindzsoni demilitarizált övezetben.

A tárgyalások azt követően rekedtek meg, hogy nem tudtak egyezségre jutni egyebek mellett a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Amerika több millió adag vakcinát tartalékol, miközben máshol hiány van belőle. Az Egyesült Államokban felhalmozott AstraZeneca-vakcinák sorsa intenzív vita tárgya fehér házi és szövetségi egészségügyi tisztségviselők között.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy problémás a svájci népszavazás eredménye az ENSZ szerint. A nőket nem szabad arra kényszeríteni, hogy elkendőzzék arcukat, ugyanakkor a tilalom korlátozza azok vallásszabadságát, akik ilyen módon akarják kinyilvánítani vallásosságukat.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!