Kárpátalja | 2021. 03. 16. – 14:55 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Március 15-én Kárpátaljára látogattak az Egészségügyi Minisztérium képviselői: Irina Szadovjak miniszterhelyettese és Szerhij Dubrov, Ukrajna Aneszteziológiai Szövetségének elnöke, professzor, az Egészségügyi Minisztérium vezető szakértője.

A látogatás célja a Covid-19 kezelési protokoll betartásának ellenőrzése, valamint az Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma hatáskörébe tartozó aktuális kérdések megvitatása, azok megoldásában való segítségnyújtás - írja a Karpat.in.ua.

Az Egészségügyi Minisztérium képviselői, valamint Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai megyei adminisztráció egészségügyi főosztályának vezetője, találkoztak a sajtó képviselőivel.

„Áttekintjük a kórtörténeteket, megvizsgáljuk, hogy betartják-e az orvosok a kezelési protokollt, illetve minőségi ellátást nyújtanak-e. Most csak két kórházra volt időnk.

Az oxigén ellátást is elemezzük” – közölte Irina Szadovjak, Ukrajna egészségügyi miniszterhelyettese.

Anatolij Psenicsnij elmondta, hogy Kárpátalján a vörös zóna bevezetése által valamennyire csökkent a betegek száma. De még korai az öröm, a helyzet még nem stabilizálódott.

„Kárpátalján a Covid betegek csaknem 60–70%-nak van szüksége oxigénre – emelte ki Anatolij Psenicsnij. Ugyanakkor a koronavírussal kórházba került betegek között vannak olyanok, akiket ambulánsan lehetne kezelni. A diagnózis ismeretében az ember pánikba esik, vagyis a pszichológiai tényező működik. A betegek 10%-a  számára elég lenne az ambuláns kezelés.”

Az orvos elmondása szerint gyakran problémát okoz, hogy számos beteg azután kerül kórházba, hogy otthon gyakran antibiotikummal kezelik önmagukat.

Emiatt a kórházba kerülő koronavírus betegek gyakori problémája az antibiotikum-rezisztencia.

„Ez jelentősen bonyolítja és megnehezíti a további kezelést. Arra kérném a betegeket, hogy ne hozzanak döntést az antibiotikumok általi otthoni kezelésről a szomszédok, gyógyszerészek tanácsai alapján. Ne bízzanak az ilyen tanácsokban. Ezt csak a háziorvos határozhatja meg” – hangsúlyozta ki a tisztviselő.

Szerhij Dubrov professzor szerint az egyik általuk meglátogatott egészségügyi intézményben a betegek több mint 80%-nál nem volt indokolt a fekvőbeteg kezelés. Számos orvos pedig egyáltalán nem fogja fel, hogy a beteget pozitív Covid-teszttel is haza lehet engedni.

„Ha a betegnek nincs szüksége oxigéntámogatásra, otthon is kezelhető. Ezzel tehermentesíthetők az egészségügyi intézmények. Ezenkívül láttam, hogy a betegek majdnem 100%-a indokolatlanul kap antibiotikumot. És ez a mi pénzünk, az egészségügyi intézményé, és ami a legfontosabb – a betegek egészsége. Ami az vakcinációt illeti, nem kell tartani tőle. Az oltóanyag – a szabadság és a kollektív immunitás. Csak így tudjuk legyőzni a koronavírust” – mondta Dubrov.

Anatolij Psenicsnij elmondta, Kárpátalján jelenleg nyolc orvosi csapat dolgozik.

„Jelenleg 1254 személy van beoltva. Természetesen ez nem az a mutató, amelyet szeretnénk. Az antireklám miatt az egészségügyi dolgozók is vonakodnak az oltástól.   De azt hiszem, hamarosan minden megváltozik. Az orvosok látják, hogy kollégáik megkapják az oltást és meggondolják magukat” – jegyezte meg Psenicsnij.

Végül a tájékoztató résztvevői elmondták, hogy Kárpátalján hamarosan tizenegy   egészségügyi intézmény oxigénállomása kezdi meg működését.

A telepítési munkálatokat március végéig be kell fejezni, többek között az ungvári klinikai kórházról, a tüdőbetegségek központjáról, a megyei klinikai kórházról, az infektológiai kórházáról, a beregszászi, a nagyszőlősi, az ökörmezői, munkácsi, técsői és az ungvári járási kórházakról van szó.

Korábban hírt adtunk arról, hogy minden második ukrán állampolgár elutasítaná a koronavírus elleni oltást. Az elutasítás fő oka az Ukrajnában alkalmazott vakcinák iránti bizalom hiánya.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában megint gyorsult a fertőzés terjedése. Ukrajnában keddre több mint 9600 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami 2850-nel több a megelőző napinál.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés