HáziPatika.com

Megosztás


A hüvelyesek puffasztó hatásával szinte mindenki tisztában van, ez viszont ne tartson vissza senkit a fogyasztásuktól. Nagyon egészségesek, sok bennük a fehérje, a rost, az antioxidáns. Inkább próbáljuk ki az alábbi házi módszereket.

Az egyik fontos dolog, hogy az étrendünkben fokozatosan emeljük a beépített hüvelyesek mennyiségét, mert ez szép lassan segít a szervezetnek abban, hogy hozzájuk szokjon. A babfélékben olyan cukrok találhatók, amelyek táplálják a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, és csökkentik az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának esélyét - írja a Házipatika.com.

A babféléket így fogyasszuk

Ha hüvelyeseket főzünk, akkor először áztassuk be őket egy éjszakára hideg vízbe. Másnap a vizet öntsük le, majd tegyük fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Forraljuk fel, majd szedjük le a képződő habot, és adjunk hozzá még egy kevés vizet, ha szükséges.

A puffasztó hatást segít csökkenteni az is, ha a babfélék mellé sok zöldséget fogyasztunk. Különösen a leveles, illetve zöld színű zöldségek hasznosak, jó, ha az ételadag legalább felét ezek teszik ki.

A gyümölcsök, illetve a cukrok, cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra. Egy étkezéshez csak egyféle fehérjét együnk, mivel mindegyiknek az emésztéséhez másféle emésztőnedvre van szükség. Éppen ezért a hüvelyeseket ne kombináljuk hússal. Kerüljük a burgonya és a babfélék együttes fogyasztását is, mert ez emésztési problémákhoz vezethet.  Teljes kiőrlésű gabonaféléket viszont bátran fogyaszthatunk a hüvelyesek mellé.

Ázsiában a hüvelyek mellé gyakran fogyasztanak algát, mert megkönnyíti az emésztést. Indiában gyömbérrel, kurkumával és néha édesköménnyel fűszerezik a babos ételeket, mert ezek is segítenek a megemésztésükben.

Fontos, hogy evés közben alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket, hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik. Ha alapvetően korábban kevés hüvelyest ettünk, akkor eleinte csak heti egy-két alkalommal, és kis mennyiségben építsük be őket az étrendünkbe.