Kárpátalja | 2021. 03. 15. – 10:00 |
Fotó: a KMKSZ Badalói Alapszervezetének Facebook-bejegyzése

A világ magyarsága az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fordulójára emlékezik, amely Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye volt. Badalóban vasárnap gyülekezeti közösségben emlékeztek az évfordulóra.

Sápi Zsolt református lelkipásztor az erre a napra kijelölt igeszakaszból ( János 14, 25-31.) hirdette Isten igéjét  - "Ama vigasztaló pedig, a Szent Lélek, akit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, amiket mondottam néktek."

Jakab Lajos, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy 173. évvel ezelőtt Kossuth, Batthányi, Deák, Széchenyi, Petőfi, és a forradalom többi hősei bátran kiálltak a szabadságért, nemzetünk megmaradásáért.

"Akkor egy egész nemzet, ma pedig a kárpátaljai magyarság folytat - sokszor elkeserítő és kilátástalan harcot - 

anyanyelvünk használatáért, oktatásunk fennmaradásáért, jogaink gyakorlásáért. Most ráadásul egy láthatatlan ellenség, az egy éve a világra telepedő vírusjárvány is korlátoz bennünk a közösségeinkkel való kapcsolattartásban. Nem marad más fegyverünk, mint az imádság, és a Mindenhatóba való hit, hogy minél előbb legyőzzük ezt a kórt."

Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze, a helyi presbitérium tagja előadásában elhangzott Petőfi Sándor Nemzeti dal című verse, majd id. Sárközi Gyula, Badaló egyik legidősebb lakosa osztotta meg gondolatait az évfordulóval kapcsolatban.

A járványügy szabályok betartásával zajló csendes megemlékezés nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével, és a templom külső falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzásával ért véget - olvashatjuk a KMKSZ Badalói Alapszervezetének Facebook-oldalán.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés