Magyarország | 2021. 03. 15. – 12:33 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. Kossuth-díjban részesült többek között Vári Fábián László, kárpátaljai költő, műfordító.

Áder János kitüntetéseket adott át a következő személyeknek:

Tátrai Tibor "Titusz" Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, érdemes művész,

a Tátrai Band, a Magyar Atom, a Latin Duó, a Boom Boom és a Tátrai Trend zenekarok alapítója és vezetője Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a magyar könnyűzenei életben egyedülálló, virtuóz gitártechnikájával, valamint a bluestól a jazzen át a latin zenéig számos műfajt magába foglaló, stílusteremtő előadó-művészete elismeréseként.

Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során Makovecz Imre szellemi örökségét méltó módon folytató, a hagyományok megőrzését a jelenkor igényeivel harmonikusan ötvöző, az organikus építészet mestermunkáinak számító, formagazdag alkotásokat felvonultató, kimagasló színvonalú tervezői életműve elismeréseként.

Vári Fábián László Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató,

a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során megalkotott, a kárpátaljai magyarság nemzettudatát erősítő művei, szenvedélyes hangvételű, gazdag képi és formavilágú lírai alkotásai, kordokumentumként is szolgáló, egyszerre drámai és humoros, önéletrajzi ihletettségű regényei, valamint sokoldalú néprajzi gyűjtői, műfordítói és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként - írja az MTI.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Orbán Viktor levélben köszöntötte a világ magyarságát. Úgy fogalmazott: "Mi, magyarok a ránk törő ellenséges hatalmak szorításában, csatamezőkön harcolva és hőseink vesztőhelyein emlékezve sajátítottuk el azt, amit a szabadságról tudunk.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ma a világ magyarsága az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fordulójára emlékezik. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Ebből az alkalomból Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára videoüzenetben köszöntötte a világ magyarságát.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés