HáziPatika.com

Megosztás


Az allergiával, asztmával és egyéb légzési nehézségekkel küzdők különösen sokat szenvednek évszakváltáskor. A panaszok ellen érdemes lehet kipróbálni az alábbi gyógynövényeket.

Martilapu

Hatékonyan képes megtisztítani a tüdőt és a felső légutakat a letapadt váladéktól. Köhögéscsillapító és nyálkahártya-nyugtató hatású. Bevethető hörghurut, asztma, szamárköhögés és krónikus köhögés ellen is. Egy csésze gyógytea elkészítéséhez egy-két teáskanál szárított martilapulevelet hagyjuk állni 15 percig forrázás után - írja a Házipatika.com.

Örménygyökér

Az amerikai őslakosok hosszú ideje használják a légutak és a tüdő megtisztítására. A gyökér segít elpusztítani a káros baktériumokat, eltávolítani a felesleges váladékot, sőt még gyomorproblémák enyhítésére is használható. Asztmásoknak, tüdőbetegeknek különösen ajánlott. Egy csésze teához egy teáskanál gyógynövényt adjunk.

Orvosi pemetefű

Gyógycukorkák kedvelt alapanyaga. Nem véletlenül, ugyanis ellazítja a tüdő izmait, illetve nagyon hatékony a görcsös, szűnni nem akaró köhögés enyhítésében. Íze kesernyés, és nemcsak a légzőszerveknek, hanem a gyomornak is nagyon jót lesz. Egy csésze teához egy teáskanálnyit használjunk.

Lobélia

Bevethető tüdőproblémák, köhögés, fertőzések és asztma esetén is. Segít oldani a felső légúti görcsöket, illetve segít fellazítani a letapadt váladékot. Mivel nagyon erős hatású növény, érdemes orvossal egyeztetni a javasolt dózisról, mielőtt használni kezdjük.

Orvosi tüdőfű

Segít a légzőrendszer megtisztításában, megkönnyíti a légzést, illetve segít a nyálkahártya irritációjának csökkentésében is. Hörghurut ellen is bevethető. Egy csésze teához egy teáskanál gyógynövényt használjuk - fogyasszuk naponta három alkalommal.