Magyarország | 2021. 03. 15. – 20:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Sokan gondolják úgy, hogy a fogyás legbiztosabb módja, ha egyszerűen kiiktatják a szénhidrátok nagy részét az étrendjükből. Pedig szénhidrátot fogyasztva is simán lehet súlyt leadni.

A szénhidrátok hizlalnak

Valóban igaz, hogy ha elkezdünk kevesebb szénhidrátot fogyasztani, esetleg teljesen ki is vonjuk étrendünkből, akkor fogyni fogunk. Csakhogy fontos tudni, hogy az ilyenkor leadott súly legnagyobb része valójában víz. Hosszú távon nem feltétlenül az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend a legjobb módszer a fogyáshoz - semmilyen kutatás nem igazolja, hogy hatékonyabb lenne, mint egy minden ételcsoportot tartalmazó, megfelelően összeállított étrend - írja a Házipatika.com.

A szénhidrátokkal inkább az a baj, hogy sokan nem tudják, mekkora adagot lehet belőlük egyszerre fogyasztani, és sokszor túlzásokba esnek. Körülbelül napi 130-150 gramm szénhidrátra van szükségünk - egy szelet kenyér szénhidráttartalma 13-25 gramm között lehet. Egy ismert kávézóláncnál kapható nagy, elviteles kávéban pedig akár 94 grammnyi is. Ezzel érdemes tisztában lenni, és azzal is, hogy a szénhidrátokat a legjobb 1/3-1/3 arányban valamilyen fehérjével és keményítőben szegény zöldséggel fogyasztani.

A kenyér és a tészta ellenség

Ez sem igaz: ha megfelelő adagot eszünk belőlük, illetve figyelünk rá, hogy teljes kiőrlésű gabonából készüljenek, akkor bátran ehetnek belőlük még a legszigorúbb diétát követők is. Aki képes mértéket tartani, annak felesleges a szénhidrátok elhagyásán gondolkoznia.

Minden szénhidrát egyforma

Korántsem. Szénhidrátot tartalmaznak a sütik, a cukorkák, a csokik, az üdítők, a kelt tészták, a krumpli, a lencse, a bab, a kukorica, de a barna rizs, a bulgur és a quinoa is. Csakhogy a magasabb rosttartalmúak lassabban szívódnak fel, nem emelik meg hirtelen a vércukor szintjét, tehát hosszabb időre jóllakatnak és egészségesebbek is.

A szénhidrátszegény táplálkozástól egészségesebbek leszünk

Nem feltétlenül. Persze, ha korábban nagyon nagy mennyiségű tésztát, kenyeret és édességet fogyasztottunk, akkor természetesen nagyon jót fog tenni a szervezetünknek, ha ezeket elhagyjuk. Ha viszont jó minőségű szénhidrátokat sem fogyasztunk, akkor fontos energiaforrást veszünk el a szervezetünktől, és sokkal kevesebb rostot, B-vitaminokat, vasat és folsavat fogunk bevinni. Ez pedig már korántsem mondható egészségesnek.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés