Hollandia | 2021. 03. 15. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság (Lareb) hétfőn közölte, tíz esetben kapott bejelentést arról, hogy trombózis, illetve embólia lépett fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina alkalmazása után.

A Lareb hangsúlyozta, hogy az esetek egyikét sem az a fajta vérrögképződés okozta, amely vérlemezkék számának csökkenésével járt a vakcina alkalmazása után - írja az MTI.

A bizottság tüzetesen átvizsgálja mind a tíz bejelentést.

A holland vezetés vasárnap este közölte, hogy óvatosságból március 29-éig felfüggeszti az AstraZeneca cég termékét. A döntés értelmében a regionális egészségügyi testületek mintegy 43 ezer oltási időpontot töröltek. Az országban eddig mintegy 264 ezer embert oltottak be a brit-svéd óriásvállalat vakcinájával.

Ezt a fajta oltóanyagot Hollandiában elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a 60-64 év közötti korosztálynak, a Down-szindrómásoknak és a kórosan elhízott embereknek adják be.

Vasárnap Írország is bejelentette, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca vállalat oltóanyagát, amíg új információk nem érkeznek az esetleges súlyos mellékhatásáról.

A múlt héten Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon és Olaszországban is a felfüggesztették a vakcina alkalmazását.

Az oltóanyag használata után egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, de egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazoltak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szlovákiában meghalt egy fiatal tanárnő, miután AstraZenecával beoltották. Szlovákiában meghalt egy 38 éves tanárnő, két héttel azután, hogy megkapta az AstraZeneca/Oxford védőoltást.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Romániában több ezren lemondták regisztrációjukat az AstraZeneca védőoltásra. A CNCAV azonban nem állította le az AstraZenecát használó oltóközpontjainak tevékenységét, a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés