Magyarország | 2021. 03. 14. – 18:18 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Erre ügyeljünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Az almaecetnek számos áldásos hatása lehet az egészségünkre nézve, a gyomorpanaszok enyhítésétől kezdve a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésén át egészen az asztma, a migrén vagy az ízületi gyulladások kezelésére is bevethető. Ezenkívül remek fertőtlenítő és szépítőszer, sőt még a súlycsökkenést is segítheti. De mint sok más egészségőrt, ezt is lehet jól és rosszul alkalmazni - a TheHealthy cikkéből kiderül, mi mindenre kell ügyelni, hogy barát legyen, ne pedig ellenség - írja a Házipatika.com.

Mindig oldjuk fel vízben!

Az almaecet önmagában igen tömény és savas, ezért ha valaki úgy dönt, hígítás nélkül lehúz belőle néhány kortynyit, azzal a nyelőcsöve és a gyomra irritációját, sőt, akár ezeknek  a fontos szerveknek a sérülését is kockáztathatja. A szakemberek szerint az sem megoldás, ha az almaecet után gyorsan eszünk vagy iszunk valamit. A legjobb megoldás, ha mindig vízben oldva kortyoljuk el az almaecet-adagunkat.

Mennyit ihatunk belőle?

Ez a napi adag ne legyen több napi két evőkanálnál! Hogy számunkra mit jelent az ideális adagolás, azt érdemes próbálgatni: egy-három teáskanálnyi almaecetet oldjunk fel legfeljebb 1 dl vízben.

Mikor kortyoljuk el?

Evés előtt fogyasztva az almaecet segíti az emésztést, és hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé tapasztaljunk puffadást. Ez a hatás a dietetikusok szerint akkor is érvényesül, ha salátaöntetként fogyasztjuk.

Fogaink védelmében

Mivel erősen savas folyadékról van szó, még hígítva is inkább csak szívószállal ajánlott elkortyolgatni belőle egy keveset, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogainkkal. Utána várjunk legalább 30 percet a fogmosással!

A bőrre is hígítva vigyük fel

Sokan pattanások vagy korpa ellen használnak almaecetet, megint mások a napégést kezelik vele. Fontos azonban, hogy a bőrünkre se kenjük fel magában, csak hígítva: egy rész almaecetet 8-10 rész vízben oldjunk fel, utána alkalmazzuk.

Mikor ne alkalmazzuk?

Lefekvés előtt félórával már nem ajánlott almaecetet fogyasztani, hogy elkerüljük a savas folyadék visszaszivárgását a nyelőcsőbe, illetve például Helicobacter pylori, a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó jelenléte esetén, mert az almaecet hatására a tünetek rosszabbodhatnak.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés