Románia | 2021. 03. 13. – 10:27 |
Az AstraZenecára vonatkozó 200 ezer  előjegyzéshez képest a visszalépők aránya "mindössze" 4,5 százalék. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon - közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCA

A testület közösségi oldalán válaszolt pénteken az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatos lakossági kérdésekre, közölte az MTI. Ezek egyike azt firtatta: mennyire ingott meg Romániában a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában, miután több európai ország felfüggesztette használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. A CNCAV számszerűsített válaszához azt is hozzátette, hogy az AstraZenecára vonatkozó 200 ezer  előjegyzéshez képest a visszalépők aránya "mindössze" 4,5 százalék.

A romániai oltáskampányt koordináló bizottság csütörtök este úgy döntött, hogy "elővigyázatosságból" egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást.

A CNCAV azonban nem állította le az AstraZenecát használó oltóközpontjainak tevékenységét, a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált.

A román média kiderítette, hogy ebből a szállítmányból származó vakcinával oltották be azt a 47 éves zsílvásárhelyi (Targu Jiu) férfit is, aki másnap szívinfarktusban elhunyt. Valeriu Georghita, az oltáskampány vezetője az esetről elmondta: nem lehet ok-okozati összefüggést kimutatni az oltás és a haláleset között, a boncolás pedig megállapította, hogy - bár nem tartották nyilván krónikus betegként - az áldozatnak korábban is volt már szívinfarktusa.

A lakosságot megnyugtatandó Florin Citu miniszterelnök pénteki sajtónyilatkozatában rámutatott: Európában már több mint ötmillió embert oltottak be AstraZenecával, Nagy-Britannia pedig ezt az oltóanyagot használja a teljes lakosság immunizálására. Úgy értékelte: meg kell bízni a szakértőkben, az Európai Gyógyszerügynökségben. "Semmi sem változott", Romániában valamennyi vakcinatípussal folytatódik az oltáskampány, és természetesen figyelemmel kísérik az esetleges mellékhatásokat - mondta.

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta, és "terrorcselekményhez" hasonlította azt az ellenkampányt, amely több mint egy éve megkérdőjelezi a járvány megfékezésére irányuló összes kormányzati erőfeszítést. Citu úgy értékelte: az államhatalmat próbálják meg aláásni azok, akik a maszkviselés, távolságtartás ellen kampányolnak, az oltások ellen hergelnek.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés