Kárpátalja | 2021. 03. 13. – 16:06 |

Milyen növényegészségügyi problémákat old meg a kora tavaszi famosatás a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben? Ha erre a kérdésre röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy lényegesen növeli a további növényvédelmi munkálatok hatékonyságát. Hogy minden termelő megértse ennek a módszernek a logikáját, szeretném megmagyarázni érthető nyelven.

Először is kezdjük azzal, hogy milyen kórokozók és kártevők ellen végezzük a kora tavaszi famosatást. Az almatermésűeknél (alma, körte, birs) a tetvek, atkák, pajzstetvek téli stádiumát pusztítjuk el, a kórokozók közül szeretném kihangsúlyozni a varasodás, lisztharmat téli formái elleni védekezést.

Mikor és hogyan végezzük el a tavaszi lemosó permetezést?

Először is azt kell tudni minden gazdának, hogy a famosatást mindig a növény nyugalmi állapotában végezzük. A másik, amit tudni kell erről beavatkozásról úgy végezzük el, hogy a kijuttatott permetlé bőven lemossa a fák minden részét, azért hívjuk „lemosó permetezésnek”, úgy mondhatnám, mint egy nagytakarítás a gyümölcsösökben.

Hogy növelhetjük a lemosó permetezés hatékonyságát?

Először is nagy mennyiségű permetlével (1000–1500 liter/hektáronként). A permetezést mindig fagymentes időszakban végezzük, legalább 3-5 napig legyen fagymentes, optimális nappali 10-15 °C.

A famosatást megelőzi a metszés.

Most jön a legfontosabb – milyen vegyszereket használjunk a lemosó permetezéskor?

A permetezés hatékonyságát az áttelelő kártevők és kórokozók ellen azzal tudjuk növelni, hogy kombinált vegyszereket használunk, amelyek hatékonyan pusztítják a kórokozók és a kártevők áttelelő formáit. Erre a célra a legcélszerűbb az Agro Plusz növényvédő szer, amely hatóanyaga több összetevőből áll (olaj+ réz + kén). Az olajos összetevője kitűnően pusztítja a kártevők áttelelő formáit, a réz és a kén a kórokozók áttelelő formáit. Például az agrárboltokban meg lehet vásárolni egy olajos vegyszert, a Preparárt 30.

Különös figyelmet kell fordítanunk nálunk, itt Kárpátalján, a családi gazdaságokban a csonthéjasok (barack, őszibarack, meggy, cseresznye és szilva) kórokozóira. Először is az őszibarack tafriniás levélfoltosságára, amit lényegében csak 3-4%-os bordói lével történő lemosó permetezéssel tudjuk hatékonyan megvédeni. Sajnos a mai szerves anyagú vegyszerek, pl. a Score és a többiek hamar elvesztik hatékonyságukat, pontosabban két-három év múlva kialakul az úgynevezett rezisztencia és a szer elveszti ellenállóképességét. Azért ezt a módszert ajánlom, mert így védekeztek anno nagyapáink is, és így van ez ma is.

Különös figyelmet kell fordítani a meggy és a kajszibarack lemosó permetezésére.  Itt is fontos az első permetezést réztartalmú szerekkel elvégezni, nem fontos bordói lével, például más réz-hidroxid tartalmú gombaölőszert is használhatunk (Kocide, Funguran és Champion).

A szőlőültetvényekben, különösen azokon a parcellákon, ahol az előző évben erős fertőzés volt, hasznos elvégezni a megemlített vegyszerekkel a lemosást. Különösen az utóbbi időben elterjedt orbánc betegség ellen  kombinált vegyszereket használjuk, a már előbb említett Agro Pluszt.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 10. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés