Kárpátinfo hetilap


| 2021. 03. 13. – 09:09 | Kárpátalja |
A Makkosjánosiban élő Balazsi Csaba mindennapjait is a fa megmunkálása, a szépen ívelt ajtók, lépcsők elkészítése tölti ki.

Hirdetés

Az asztalos szakma igen sokrétű, sok munkaterület tapasztalatait egyesíti. Azonban egy különlegesen megmunkált ajtók, ablakok, lépcsők, bútorok látványa igen szemet gyönyörködtető, emellett lakásunk központi elemeként is funkcionál.

Egy asztalosműhelybe lépve a friss fa illata leng körbe bennünket, mely a természet szépségét idézi elénk. A Makkosjánosiban élő Balazsi Csaba mindennapjait is a fa megmunkálása, a szépen ívelt ajtók, lépcsők elkészítése tölti ki. Vele beszélgettünk szakmájáról, kihívásokról.

– Hogyan került közel az asztalos szakmához?

– Édesapám még fiatalon sajátította el a szakma fortélyait Ungváron. Ő is több évig dolgozott asztalosként. Kisgyerekként sok időt töltöttünk együtt, és mivel engem is érdekelt a fa megmunkálása, igyekeztem minden tanácsát magamba szívni. Így sajátítottam az alapokat, hogy hogyan kell neki állni a csiszoláshoz, hogyan lehet megformázni az alapanyagot, milyen anyagokkal szükséges lepácolni a fát. A több éves munka alatt pedig kialakítottam a saját stílusomat is.

– Könnyű vagy nehéz ez a mesterség?

– Mint mindenben, ebben is vannak nehézségek. Több dologra kell odafigyelni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Sokat kell hozzá tanulni, de ha az ember kitartó, akkor egy idő után könnyűvé, élvezhetővé válik. Ebben a szakmában sok az újdonság, mindig más tárgyat, más stílusút készítünk el. Én nem szeretem ugyanazt többször megfaragni, általában – legyen az egy ajtó vagy egy bútor – viszek bele egy kis csavart, egy másik formát, hogy egyedi legyen a kész termék.

– Kívülállóként hogyan kell elképzelnünk ezt a szakmát? Milyen főbb elemei vannak?

– Első lépésként jó alaposan át kell beszélnünk a megrendelővel, hogy mit is szeretne – ajtót, ablakot, lépcsőt, esetleg egy konyhabútort –, valamint, hogyan is nézzen ki az elkészült elem. Méréseket kell végeznünk annak érdekében, hogy tudjuk, milyen aránnyal kell dolgoznunk. Ezt követően ki kell választanunk a megfelelő alapanyagot, amivel dolgozni fogunk. Erre legjobb a bükk, tölgy, kőris, mert könnyen megmunkálhatók. Majd ki kell faragni a megrendelt tárgyat. Régen mindent kézzel készítettek, ma már nagy segítség modern technológia, a megfelelő eszközökkel könnyebben végezhető a munka.

– Melyek a legkelendőbbek?

– Változatos, hiszen a megrendelők is egyéni stílusúak. Azonban bátran mondhatom, hogy nagy kereslet van a fából készült konyhabútorokra. Egy-egy ilyen bútor kiemeli a konyhát a modern helyiségek soraiból, kissé hagyományos, de annál otthonosabb hatást kelt. A lakásdekorációk terén nagy divat lett a természetesség, a természetes alapanyagok használata, éppen ezért lehet különleges egy ilyen konyhabútor is. Emellett a fa nyílászárókra is igen nagy a kereslet, szintén a természetes hatás miatt. Örök klasszikusnak számít a szépen lekerekített asztal, székekkel, ahol a család kényelmesen elférhet. Munkáimat a közösségi oldalalmon is megtalálhatják, ahonnan inspirálódhatnak a vásárlók.

– Mint minden mesterséget, ezt is fejleszteni szükséges.

– A világ gyorsan változik, fejlődik, napról napra új technikák jelennek meg. Természetesen vannak olyan mozzanatai a szakmának, melyek mindenkor, minden időben érvényesek, de mint említettem, a technika fejlődik, új gépek jelennek meg, melyeket nekünk is alkalmaznunk kell. Az internet világa sok lehetőséget ad a folyamatos tanulásra, az oktató videók által én is fejődhetek, kipróbálhatok olyan megoldásokat, mintázatokat, amelyeket eddig nem ismertem.

– Emellett a visszatérő vásárlói kör kialakítása sem kis feladat.

– Egy jó asztalos ismérve, hogy mindig pontos, megbízható és a megrendelői igényeit tartja szem előtt. Próbálom tudásom legjavát nyújtani mindig, valamint minőségi alapanyagokkal dolgozni. Mint említettem, édesapámtól tanultam a szakmát, és még ma is kikérem a véleményét, tanácsait a tökéletesebb munka érdekében. Úgy gondolom, hogy vásárlóim bíznak a szakértelmemben, ami büszkeséggel tölt el. Egy jó szakember csakis szívvel-lélekkel dolgozik.

– Milyen érzései vannak alkotás közben?

– Egyrészt megnyugtat, másrészt feltölt energiával. Az alkotás, mikor egy egyszerű anyagból megformálsz valami különlegeset, nagyszerű érzés. Fával dolgozni kivételes élmény. Látni, ahogyan a kérges deszka gyönyörű bútorrá alakul át a kezünk alatt, nos egy igazán különleges élmény.

Kurmay Anita


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 10. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!