Lengyelország | 2021. 03. 12. – 12:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hat egyházi személy esetében is ügyészségi eljárást kezdeményezett a napokban a pedofília eseteit vizsgáló, néhány hónapos működése alatt eddig 84 - zömében nem egyháziak - ellen panaszt benyújtó lengyel állami különbizottság  - számolt be csütörtökön a lengyel sajtó.

A bizottság közölte: az utóbbi napokban az állami ügyészségnek két keresetet továbbított, amelyek hat egyházi személyre vonatkoznak - írja az MTI.

A dokumentumok szerint ők az áttanulmányozott anyag alapján "elegendő ismerettel rendelkeztek" bizonyos, korábbi években elkövetett pedofil esetekről,

ezt azonban nem osztották meg a büntetőjogi szervekkel.

A bizottság szerint nincs formális akadálya annak, hogy az érintettek ellen bűnvádi eljárás induljon.

A kiskorúakkal szembeni visszaélések eltussolásával gyanúsított hat érintett egyházi személy között magasabb rangúak is vannak - közölte az onet.pl hírportál, megnevezve mások között Stanislaw Dziwisz bíborost, nyugalmazott krakkói érseket.

A gyanúsítottak nevét a lengyel hatóságok nem erősítették meg. A krakkói kerületi ügyészség a PAP hírügynökség megkeresésére közölte: hozzájuk irányították az állami ügyészségtől a különbizottság "néhány személyre vonatkozó" keresetét.

A 15 év alatti gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések eseteit, illetve ezek eltussolását is vizsgáló állami különbizottság tavaly júliusban alakult meg. A különféle társadalmi közegekben előforduló pedofil esetek vizsgálatára hivatott héttagú testületben az államfő, a kormányfő és a gyermekjogi szóvivő egy-egy képviselője kapott helyet,

három tagját a parlamenti alsóház, egyet pedig a felsőház választotta meg hétéves időszakra.

A bizottság büntetőeljárások kezdeményezése mellett arra is jogosult, hogy a pedofil tettekért jogerősen elítéltek nevét és foglalkozását egy nyilvánosan elérhető listán közzétegye.

Lengyelországban 2019-ben szigorítottak a kiskorúakkal szembeni visszaélésekért kiszabható büntetéseken: az ilyen bűncselekmény 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható, csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki érte, és nem évül el.

Korábban hírt adtunk arról, hogy szülei egy év alatt elherdálták az üzemi balesetben megsérült és teljesen lebénult fiú 164 millió forintos életjáradékát. A mozgássérült fiatalembernek a kártérítésből semmi nem maradt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy belefulladt egy megvert 14 éves francia lány a Szajnába Párizs egyik észak-nyugati elővárosában, halálával összefüggésben őrizetbe vették két gimnáziumi osztálytársát.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés