Fehéroroszország | 2021. 03. 12. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) elutasította csütörtökön Fehéroroszág dalát az idei Eurovíziós Dalfesztiválra, mivel az kigúnyolja az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen folyó tüntetéseket.

„Megtanítalak engedelmeskedni” – énekli egyebek között dalában a Galasy ZMesta együttes,

amely 5800 like-ot és több mint 40 ezer dislike-ot (nemtetszést) kapott kedd óta a dalfesztivál hivatalos honlapján, amelyen több mint félmillióan hallgatták meg. A szerzeményt közben már törölték is a honlapról - írja az MTI.

Az együttes jelölését élesen bírálták fehérorosz ellenzékiek és európai parlamenti képviselők is felhívást tettek közzé, Fehéroroszország felfüggesztését követelve az európai dalversenyből. Az EBU elutasította a dalt és kizárással fenyegette meg Fehéroroszországot, ha nem módosítanak a dalon, vagy nem küldenek újat a versenyre.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a dal megkérdőjelezi a dalverseny nem politikai jellegét” – írta közleményében az EBU.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást.

A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, a nemzetközi közösség több tagja azóta sem ismeri el annak eredményét. Számos tüntetést tartottak az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen. A megmozdulásokon többen meghaltak, megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

Korábban hírt adtunk arról, hogy nyolc slágergyanús szerzemény került be A Dal szombati döntőjébe. A műsorban kiderül melyik lesz az év magyar slágere és melyik áthangszerelt alkotás nyeri az online Akusztik Dalverseny fődíját.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy sötét titokról rántotta le a leplet Meghan Markle és Harry herceg. Meghan Markle-nek a brit királyi család tagjaként érzett magány és intenzív ellenőrzés miatt öngyilkossági gondolatai voltak.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés